Zuid-Afrika opent eerste vliegveld dat op zonne-energie draait

In Zuid-Afrika is het eerste Afrikaanse vliegveld geopend dat stroom uit zonne-energie haalt. Het vliegveld in George, Westkaap, waar de zon gemiddeld 300 dagen per jaar schijnt, ontvangt voortaan 42 procent van de benodigde stroom uit een energiecentrale met zonnepanelen. Op termijn moet het vliegveld, dat jaarlijks meer dan 600 duizend passagiers verwerkt, volledig zelfvoorzienend worden.

Greenpeace-activisten promoten schone energie in Zuid-Afrika Beeld afp

Het vliegveld is het eerste 'groene' vliegveld op het Afrikaanse continent en wereldwijd het tweede vliegveld dat op zonne-energie draait. In december vorig jaar opende in India 's werelds eerste vliegveld dat stroom uit zonne-energie haalt. Dat vliegveld, dat elektriciteit uit 46 duizend zonnepanelen haalt, is volledig onafhankelijk van reguliere stroom. Sterker nog: op Cochin International Airport wordt een overschot aan stroom opgewekt, dat wordt opgeslagen voor de nachten en regenachtige dagen. De zonnepanelen op het Indiase vliegveld kostten in totaal 9,5 miljoen dollar, aan de Zuid-Afrikaanse zonnepanelen werd tot nu bijna een miljoen dollar uitgegeven.

Ontbossing
Grote delen van Afrika kampen met grote gevolgen van de opwarming van de aarde: de Sahara slokt boerenland op, bossen in Congo en op Madagaskar verdwijnen en West-Afrikaanse dorpen worden bedreigd door de stijgende zeespiegel. Dit vliegveld is volgens de Zuid-Afrikaanse minister van transport een goed voorbeeld van de broodnodige transitie naar groene energie.

'Afrika heeft het hoogste potentieel van hulpbronnen ter wereld, maar is niet in staat deze middelen te maximaliseren', aldus een energie-expert tegen VenturesAfrica. 'Terwijl zonne-energie overvloedig aanwezig is, en bovendien gratis. Dit project moet een opstapje zijn, en een toonaangevend voorbeeld voor andere Afrikaanse landen.'

Op de klimaattop in Parijs was een van de belangrijkste vraagstukken hoeveel rijke landen gaan betalen om de armste landen te wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Tijdens die top kondigde Hollande aan 8 miljard euro aan kwetsbare Afrikaanse landen te doneren om in duurzame energie te investeren. 'De wereld, en de ontwikkelde wereld in het bijzonder, heeft een milieuschuld aan Afrika', aldus de Franse president.

Zonnepanelen bij een vliegveld in Rajastan, India Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden