Zuid-Afrika is grote verrassing van WK

De strijd om de Bermuda Bowl is gestreden. In een eenzijdige finale bleek Noorwegen veel sterker dan de Verenigde Staten....

De grote verrassing van dit WK was zonder twijfel Zuid-Afrika. In de groepsfase kwamen zij letterlijk met de hakken over de sloot verder; op het allerlaatste spel zorgde een swing ervoor dat zij Brazilië met een half wedstrijdpunt voor bleven.

De Italianen, de absolute favorieten, maakten er in de halve eindstrijd tegen Zuid-Afrika door onderschatting een rommeltje van. Drie spellen voor het einde leek Italië toch nog te gaan winnen, maar de Zuid-Afrikanen sloegen op spel 95 en 96 terug.

Ook de halve eindstrijd tussen de VS en Zuid-Afrika was spannend en werd pas op het eind in Amerikaans voordeel beslist. De hoop op een spannende finale vervaagde snel; in de slotzitting werd de partij vanwege een onmetelijke Noorse voorsprong niet eens meer op de vugraph uitgezonden.

In diagram 1 zag Zia Mahmood, uitkomend voor de VS, een speculatief doublet geheel mislukken. Vooral omdat de Noor Tor Helness niet over zich heen laat lopen.

Zie diagram 1

Noord-zuid boden in een natuurlijke stijl naar 3SA waarop oost, Mahmood, meende met de twee schoppenhonneurs voldoende tegenspel tegen 3SA te hebben. Zuid, Helness, met een absoluut maximum voor zijn bieden redoubleerde gretig.

West kwam uit met schoppen, *10 en *B in oost die een kleine klaveren inspeelde voor *H in zuid. De leider begon met *V gedoken in de dummy en ook oost weigerde deze slag. Een tweede keer ruiten voor *A in de dummy, de leider wist heel goed dat *H toch verkeerd zat, *A en schoppen voor *H in oost die *H en *A meenam. Dat was het einde van het tegenspel voor negen slagen en +800 voor Noorwegen.

Op de andere tafel moest west ook uitkomen tegen 3SA. Meestal is een uitkomst van de langste kleur dan aangewezen. Maar west zag ook dat hij geen entree in handen had om de mogelijk te ontwikkelen klaverenslagen binnen te krijgen. Hij ging daarom op zoek naar de lange kleur van oost en kwam uit met *V. Dit bleek in de roos en met *HB, *H en *A als vier entrees had oost er geen moeite mee twee hartenslagen te ontwikkelen voor twee down.

Nederland maakte in de groepsfase en kwartfinale een voortreffelijke indruk. Ook op de eerste dag van de halve eindstrijd tegen Noorwegen hield Team Oranje uitzicht op de finale. Behalve veel spannend gooi-en-smijtwerk ook fraaie miniaturen als in diagram 2.

West, Simon de Wijs, opende een sterke 1* en bood met 1SA een regelmatig verdeelde hand aan met 16-18 punten. Zuid drong met 2* aan maar oost, Bauke Muller, was niet van zins snel op te geven. Met 2SA bood hij beide lage kleuren aan (zelfs 4* zit er nog in). Dit dwong noord nog 3* te bieden. West kwam uit met *B voor *V in de dummy. De leider nam *10 over met *H en speelde *9. West troefde laag, overgetroefd in de dummy. Uit noord klaveren, oost won *B, nam ook *H mee en speelde ruiten die west met *A troefde. De leider moest altijd nog een slag aan *V in oost verliezen voor één down.

Op de andere tafel opende west een sterke 1SA en bood zuid, Sjoert Brink, ook 2* wat hij mocht spelen en met een overslag maakte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden