Zuid-Afrika gegeneerd door 'gewelddadige' doventolk naast Obama

De regering van Zuid-Afrika heeft toegegeven dat er iets fout is gegaan bij het inhuren van de doventolk voor de herdenkingsplechtigheid voor Nelson Mandela. Viceminister Bogopane-Zulu bood vandaag tijdens een speciale persconferentie excuses aan voor alle doven die zich beledigd voelen door de slechte prestaties van de tolk.

Thamsanqa Jantjie in zijn woonkamer tijdens een interview met een journalist. Beeld AP

Doventolk Thamsanqa Jantjie zei donderdag in een interview met persbureau AP dat hij aan schizofrenie lijdt en daardoor vaak gewelddadig wordt. De uitspraak van de tolk is pikant, omdat hij tijdens de plechtigheid op een meter afstand van de Amerikaanse president Obama heeft gestaan. Tijdens de ceremonie kreeg de tolk naar eigen zeggen een aanval waardoor hij stemmen hoorde, engelen zag en zijn concentratie verloor. 'Ik kon er niets aan doen', aldus Jantjie, die zijn excuses heeft aangeboden.

Volgens Bogopane-Zulu (minister voor Vrouwen, Kinderen en Mensen met een handicap) 'is er iets fout gegaan' toen de organisatie een doventolk wilde inhuren. Zo spreekt de tolk vooral de taal Xhosa en was Engels te moeilijk voor Jantjie om te vertalen. De leiding van het bedrijf dat Jantjie naar de ceremonie stuurde, SA Interpreters, is volgens de minister 'spoorloos verdwenen'. Momenteel wordt onderzocht hoe de doventolk door de screening is gekomen voor het evenement.

De directeur van de Zuid-Afrikaanse Dovenvereniging, de zelf dove Bruno Druchen, zei eerder dat Jantjie 'maar wat met zijn armen zwaaide op het podium'. Van echte gebarentaal was geen sprake. De gebarentolk geeft de volledige schuld aan zijn ziekte. 'Deze ziekte is niet eerlijk. Iemand die schizofrenie niet begrijpt, zal gewoon denken dat ik dit allemaal verzin.'

Duizenden langs de baar
Donderdag liepen weer vele duizenden Zuid-Afrikanen langs de baar van Mandela. Woensdag was er al massale belangstelling en stonden mensen uren in de rij om een glimp van hun overleden vaders des vaderlands in diens kist te kunnen opvangen. Mandela wordt zondag begraven in Qunu, het dorp in de Oostkaap waar hij opgroeide.

Obama speecht tijdens de herdenkingsplechtigheid voor Nelson Mandela. Naast hem de doventolk Thamsanqa Jantjie. Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden