Nieuws

Zuid-Afrika boos om ‘overhaaste’ vliegrestricties vanwege omikron-variant

In Zuid-Afrika wordt verbolgen gereageerd op het hand over hand toenemende aantal vliegverboden voor vluchten uit het land naar aanleiding van de oprukkende omikron-variant.

Mark Schenkel
Passagiers staan in de rij voor een PCR-test op Tambo International Airport in Johannesburg. Beeld Reuters
Passagiers staan in de rij voor een PCR-test op Tambo International Airport in Johannesburg.Beeld Reuters

De regering noemt de restricties voorbarig en onder een deel van de bevolking heerst het gevoel dat hun land, waar veel en goed onderzoek naar corona wordt gedaan, ten onrechte als een zondebok wordt neergezet. Bovendien bestaat de vrees dat toeristen Zuid-Afrika voorlopig links laten liggen, waardoor de lokale economie opnieuw een dreun kan krijgen.

Nadat Groot-Brittannië donderdag als eerste op de ontdekking van de nieuwe coronavariant in Zuid-Afrika reageerde door een inreisverbod aan te kondigen, verklaarde het ministerie van Buitenlandse Zaken dat dit besluit ‘overhaast’ lijkt te zijn. Zo heeft bijvoorbeeld de Wereldgezondheidsorganisatie WHO nog niet eens de tijd gehad om zich over de risico’s van de nieuwe coronavariant te buigen, klaagde minister Naledi Pandor.

Op vrijdag zou de WHO een spoedbijeenkomst houden, maar veel landen wachtten de uitkomst daarvan niet af. Ook Nederland deed reizigers uit Zuid-Afrika in de ban, al mogen Nederlanders wel terug naar huis keren. Zij moeten verplicht in quarantaine.

Oneerlijke behandeling

Een van de leidende corona-onderzoekers in Zuid-Afrika, hoogleraar Tulio de Oliveira, reageert geërgerd op alle drastische besluiten. ‘De wereld zou Zuid-Afrika moeten steunen en niet discrimineren of isoleren!’, zo schrijft hij op Twitter. Volgens de Oliveria is Zuid-Afrika ‘zeer transparant’ geweest als het gaat om het delen van informatie uit lopende onderzoeken naar corona.

Het gevoel dat Zuid-Afrika oneerlijk wordt behandeld, heerst zeker ook in de toerismebranche, die reeds een zware anderhalf jaar achter de rug heeft. De coronapandemie heeft de Zuid-Afrikaanse toerismesector inmiddels 470.000 banen gekost, zo schat de internationale koepelorganisatie WTTC. De angst is dat er door de nieuwe reisrestricties nog meer banen verloren gaan.

Vooral het besluit van Groot-Brittannië om Zuid-Afrika op de zwarte lijst te zetten, zal naar verwachting pijn gaan doen. Dat land is de grootste bron van toerisme-inkomsten voor Zuid-Afrika. Otto de Vries, directeur van de branchevereniging van touroperators in zuidelijk Afrika, hekelt de door Londen ingestelde reisrestricties als een ‘kniereflex’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden