Zuckerberg zegt sorry in gelekte verklaring - toont zich van zijn deemoedige en naïeve kant

‘Het was mijn fout, het spijt me’, zegt Mark Zuckerberg in de verklaring die hij zal voorlezen aan Amerikaanse volksvertegenwoordigers. De tekst waarmee hij de hoorzittingen van vandaag en morgen zal openen, lekte maandag al uit.

Beeld ANP

Zuckerberg toont zich van een deemoedige en enigszins naïeve kant: dat zijn prachtige uitvinding ook voor slechte doeleinden kan worden gebruikt, heeft hij pas onlangs ontdekt.

‘Facebook is een idealistisch en optimistisch bedrijf. Het grootste deel van ons bestaan hebben we ons geconcentreerd op al het goede dat het verbinden van mensen kan brengen. (...) Maar het is duidelijk dat we niet genoeg hebben gedaan om te voorkomen dat deze instrumenten ook voor kwalijke doeleinden werden gebruikt.’

Daarmee betoont Zuckerberg zich eens te meer een exponent van het vooruitgangsgeloof van Silicon Valley en omstreken: de verbetering van de wereld begint hier, staat daar op wapperende vaandels van de plaatselijke universiteit. Dat de verslechtering van de wereld er ook kan beginnen, begint nu pas door te dringen.

Veel nieuws bevat zijn verklaring niet. Zuckerberg somt de maatregelen op die Facebook heeft genomen of al heeft aangekondigd om politiek misbruik tegen te gaan. Concreet concentreert hij zich op de Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen via Facebook en op het 'lek' van Cambridge Analytica, dat de gegevens van 87 miljoen (merendeels) Amerikanen in handen kreeg.

Zuckerbergs intenties 

Met zijn aftrap hoopt Zuckerberg te kunnen blijven bij de incidenten waar hij een oplossing voor heeft. Over de rol van Facebook bij bijvoorbeeld de etnische zuiveringen in Myanmar, heeft hij het niet.

Wel blijft hij een idealist. ‘Adverteerders en softwareontwikkelaars zullen nooit de overhand krijgen zolang ik de baas ben van Facebook’, schrijft Zuckerberg. Dat zijn de twee pilaren van zijn verdienmodel. Als zijn belangrijkste prioriteit inderdaad ‘het bouwen van een gemeenschap, het bij elkaar brengen van de wereld’ is, zoals hij schrijft, dan zal hij in de toekomst miljarden minder verdienen.

Waarom weet Facebook zoveel over mij?

Lees hier meer. 

Hoe vaak kan Mark Zuckerberg nog beterschap beloven?

Een tijdlijn van het schandaal rondom Cambridge Analytica. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.