"Zuchtend maken we ons op voor een verloren avond, maar dan voltrekt zich het wonder van de Italiaanse keuken"

Mac van Dinther gaat eten in Il Campanile.

'Italiaans eten in Markelo: doe eens gek!' Jij denkt zeker dat alle goede Italianen in Amsterdam zitten. Laat me je uit de droom helpen. Il Campanile haalde goud in A Tavola, de eerste gids van Italiaanse restaurants in Nederland. Eerder al kreeg het vier tempels van de Accademia Italiana della Cucina. Dat is bijna zoiets als drie Michelinsterren. We praten dus over een Italiaanse toptent.

'In Markelo?' In Markelo ja. Wat een ordentelijk Twents dorp is met een kerk, een veevoederfabriek en een hoofdstraat die alles heeft wat een mens zich kan wensen: een kaaswinkel, een kapper, een makelaar, een brommerzaak, een boekwinkel en een postkantoor. Il Campanile zit in een zijstraat, naast Billy's Bar Dancing, schuin tegenover de Dirk van den Broek.

'Veel Hollandser wordt het niet. En de inrichting? Mandflessen en plastic wijnranken?' Dat nog net niet. Het basisdecor bestaat uit een balken plafond, ossenbloedkleurige wanden boven een eikenhouten lambrisering en plavuizen. Daar overheen is een Italiaans sausje gegoten met strengen knoflook, plastic druiventrosjes en een Romeinse buste. In de hal hangt een legpuzzel van Venetië. Voor het luik naar de keuken staat een kok afhaalpizza's te bakken.

'Italiaanse gezelligheid op zijn Hollands. Dat klinkt niet meteen veelbelovend.' Dat vonden wij ook. Helemaal als een jonge ober met onvervalst Twents accent ons de menukaart overhandigt die ook al weinig vreugdevolle aanknopingspunten biedt. Veel uitgesleten Italiaanse klassiekers: carpaccio, gamba's, vitello tonnato, spaghetti carbonara.

Zuchtend maken we ons op voor een verloren avond. Maar dan voltrekt zich het wonder van de Italiaanse keuken. Chef Gaetano Torella, een geboren Napolitaan, doet namelijk alles wat die keuken tot een wereldhit heeft gemaakt: ogenschijnlijk simpele gerechten heel goed klaarmaken. Dat begint al met de antipasto misto: goede ham, fijne worst, zoetzure uitjes, soppend zachte mozzarella, een bruschetta met vitello tonnato, tjokvol tonijn.

'Dat klinkt al beter.' En het wordt nog beter. We vervolgen met paddestoelen in een romige lintpasta met parmezaanse kaas, knapperige walnoten, een subtiel vleugje rozemarijn en een fikse draai opwekkende zwarte peper.

Het hoofdgerecht is ook een toonbeeld van uitmuntende eenvoud. Zachte reepjes inktvis, een prima stukje rode mul, botervis, zeeduivel en een gamba die uit zijn pantser barst met springerig zoet vlees. De vis is gestoofd in tomatensaus met knoflook, kappertjes, olijven en een heet pepertje op de achtergrond. Er zwerft een blaadje basilicum doorheen en wat platte peterselie. Het ziet eruit alsof je het thuis in een handomdraai in elkaar flanst, maar eenvoud is bedrieglijk. Je moet het namelijk wel precies goed doen. Die kunst verstaat chef Torella. Al had de vis van ons wel iets minder gaar gemogen.

Net als we denken dat we Gaetano door hebben, zet hij ons met het dessert toch weer op het verkeerde been. Chocoladetaart met roomijs: gaap. Maar niet als de chocoladetaart smeltend zacht is, lauwwarm en weelderig van smaak en opgediend wordt met uitstekend ijs. Laat dat maar aan een Italiaan over.

'Duur?' 130 euro, inclusief een fles prima Pecorino. Dat is geen kaas, maar wijn.

'Dus toch een toptent?' Na het eten maken we een rondje door de verlaten dorpskern, langs het zeventiende eeuwse Beaufort en het Kerkplein. Op de kerk staat geschreven: Zalig zij degenen die het woord Gods hooren en dat voor zichzelve bewaren. Wij zijn meer van de sekte die het woord gaarne verkondigen: in Markelo kun je puik Italiaans eten.

De cijfers
Kosten: 48,25 p.p.

Punten:
Eten: 8
Bediening: 7
Entourage: 6,5
Prijs-kwaliteit: 7,5

Het menu
Antipasto
Pappardelle met bospaddenstoelen en walnoten
Gestoofde vis op Napolitaanse wijze
Chocoladetaart met roomijs en mascarpone

Il Campanile
Taets van Amerongestraat 9
7475 BT Markelo
0547 - 36 32 97
www.ilcampanile.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden