Zozo

HANS AARSMAN

We zijn op bezoek bij het Russische ministerie van Defensie. Is me dat een zaal. Wat verschaft ons de eer? Of is dit gewoon de zaal waar altijd perspresentaties worden gehouden? Nee, die microfoons op de tafels, allemaal naar beneden gebogen, behalve bij de twee generaals in het midden. De waanzinnig grote projectieschermen. De registratiecamera's op de console in het midden. Hier wordt op andere dagen militair topoverleg gepleegd. Om stil van te worden.

We zijn bij een heuse wereldmacht op bezoek, ziet u die klokken bovenin? Ze houden de tijden bij van heel veel wereldsteden. Van links naar rechts: Washington, London, Kaliningrad, Petropavlovsk-Kamtsjatski, Moskou. Wat een gepuzzel, dat Russisch. De rest van de wereldsteden laat ik even zitten als u het niet erg vindt. Op de collectie varens ga ik ook niet in.

We concentreren ons op de grote kaart achter de twee generaals. Links onder het midden een blauw driehoekje, 'Bulig' staat erbij. Dat is een markeringspunt van de corridor waarin vlucht MH17 vloog, de blauwe zone die van links naar rechts over het scherm loopt. Het volgende markeringspunt is Makak, en zo door, Abola, Goned, Tamak. Bij Abola staat een ovaaltje met een kroontje erin. Daaronder 'byk M1'. Dat is het type raketinstallatie waarmee MH17 zou zijn neergeschoten. Er is met stippellijntjes een cirkel omheen getrokken, het bereik van de installatie. Het vliegtuig dat getekend is, valt binnen de cirkel. Het had om onduidelijke redenen de corridor verlaten en is net aan het terugkeren als het getroffen wordt. Vlucht MH17 stort neer in de paarse rechthoek.

Op de kaart zijn nog meer cirkels aangegeven, ieder met een raketinstallatie in het midden. Stuk voor stuk neergezet door de Oekraïense strijdkrachten, vertellen de twee generaals in het midden. O ja? Wat is de bedoeling dan van die raketten, waar richten de Oekraïense strijdkrachten ze op? Hun vijand, de pro-Russische separatisten, hebben geen vliegtuigen om neer te halen.

Ze schieten op verkeersvliegtuigen, de twee generaals weten het zeker. Het Oekraïense leger schiet een verkeersvliegtuig uit de lucht en schuift de schuld vervolgens in de schoenen van de pro-Russische separatisten. Poppen aan het dansen.

Op het linker en het rechter scherm staan diagrammen van de radaractiviteit van de raketinstallaties. Op 17 juli, de gewraakte dag, waren negen radars van negen raketinstallaties aan het zoeken naar vliegtuigen om uit de lucht te schieten. Echt waar, negen stuks volop in bedrijf om één verkeersvliegtuig neer te halen? Zozo. Staan er zeker niet meer, hè, die raketinstallaties? Nee, na 17 juli onmiddellijk weggehaald.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden