Volkskrant AvondMaandag 18 februari

Zowel oppositie als coalitie valt over ‘campagnetaal’ minister over groei Schiphol | Bevallen in de ambulanceheli boven Siberië

Een patiënt wordt met de helikopter geëvacueerd met behulp vanarts Maxim Andrejev.Beeld Yuri Kozyrev/Noor

Vandaag belangrijk

‘Campagnetaal’ minister Van Nieuwenhuizen over groei Schiphol wekt wrevel in Kamer
In de Tweede Kamer is met verbazing en onbegrip gereageerd op uitspraken van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in de Volkskrant over de toekomst van Schiphol. Zowel coalitie- als oppositiepartijen zetten grote vraagtekens bij de groeiplannen van de VVD-minister voor de luchthaven na 2020.

Zeven Labour-kamerleden beginnen eigen partij uit onvrede met ‘racistisch en antisemitisch’ Labour
Zeven Britse parlementariërs stappen maandag uit Labour en vormen een nieuwe partij, The Independent Group. Hoe levensvatbaar is de afscheidingsbeweging van deze Kamerleden?

Voormalig Labour-Kamerleden (van links naar rechts) Ann Coffey, Angela Smith, Chris Leslie, Chuka Umunna, Mike Gapes, Luciana Berger en Gavin Shuker tijdens een persconferentie.Beeld AFP

Fiscus haalde afgelopen jaren 4 miljard aan zwart geld op, één zwartspaarder tikte in totaal 45 miljoen euro af
Vier miljard verdonkeremaande euro’s. Dat is het bedrag aan zwart geld dat de Belastingdienst de afgelopen achttien jaar heeft geïncasseerd van Nederlandse belastingontduikers. Het team ‘Verhuld Vermogen’, dat sinds 2001 jaagt op Nederlanders met zwart geld in het buitenland, kon begin deze maand de 4.000.000.000ste euro in de schatkist storten. Dat bevestigt een woordvoerder van de Belastingdienst maandag na berichtgeving in De Telegraaf.

Westerse landen weerstaan druk VS: Huawei mag toch 5G-netwerken aanleggen
Veel westerse landen trekken zich niets aan van de VS, die proberen het Chinese telecombedrijf Huawei buiten de deur te houden. Het bedrijf zou via ‘achterdeurtjes’ data dupliceren en wegsluizen. Het moet daarom niet worden ingeschakeld bij de aanleg van 5G-netwerken. Dat landen dit niet klakkeloos volgen, getuigt van een ‘barstje’ in de vertrouwensrelatie tussen de VS en zijn bondgenoten. 

Video van de dag

Nazmiye Oral vertelt hoe het voelt om als kind achtergelaten te worden in Turkije. ‘Wat zeg je eigenlijk als je je kinderen wegstuurt? Je zegt: dit land is niet jouw land van herkomst, jij bent inderdaad de ander.’

Vanavond op tv

Jaap Jongbloed gaat in Het mooiste meisje van de klas (NPO 1, 22.15) met Neira Becar naar haar geboorteplaats Sarajevo, waar ze als meisje vandaan vluchtte voor de Balkanoorlog. Samen blikken ze terug op de rest van haar jeugd, in Hoorn. En om 23.15 begint Ex Machina op Net 5, een film over de verhouding tussen mens en machine. Dit regiedebuut van Alex Garland is een kille, unheimische en nog altijd hoogst intelligente thriller. Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Europa heeft weinig trek in repatriëren Syriëgangers
De Europese landen staan niet te springen om Europese jihadstrijders uit Syrië terug te halen, zoals de Amerikaanse president Trump eist. Deze deponeerde afgelopen weekeinde deze kwestie met veel aplomb op Europa’s stoep, maar de Europese ministers van Buitenlandse Zaken liepen er maandag in Brussel met een ruime boog om heen, alsof het een giftige splijtstofstaaf betrof.

Bevallen boven de Siberische taiga in de ambulancehelikopter
In het afgelegen Siberische district Jenisejsk zijn de 23 duizend inwoners voor hun medische zorg afhankelijk van de arts Maxim Andrejev. Met zijn ambulancehelikopter bestrijkt hij een gebied drie keer zo groot als Nederland.

Amos Ochieng: ‘Plezierjacht stopt stroperij niet’
Amos Ochieng deed in Oeganda onderzoek naar de effecten van de plezierjacht. Vandaag promoveert hij aan de Wageningen Universiteit op het proefschrift Killing nature to save it?

Is olympisch kampioen Caster Semenya vrouw genoeg? Een juridisch gevecht over testosteron en gouden medailles
Is Caster Semenya vrouw genoeg? Dat is de onderliggende vraag bij de zaak die de Zuid-Afrikaanse atlete heeft aangespannen en die vanaf maandag bij sporttribunaal CAS in Lausanne dient. Vier vragen over dit juridische gevecht.

Caster Semenya werd in 2009 als 18-jarige uit het niets wereldkampioen.Beeld Getty Images

Waarom het tweede kind zo anders is dan het eerste - de zes belangrijkste verschillen
In boeken en films gaat het altijd over de verwondering over het krijgen van een eerste kind. Maar wat als er een tweede kind bijkomt? Een herhaling van zetten? Nee, ontdekte journalist Lynn Berger, die er een boek over schreef. De zes belangrijkste verschillen volgens Berger.

‘Nieuw baasje beetje dom, Charlie. Nieuw baasje spreekt geen Honds’
Sylvia Witteman bezocht een Frans skidorp. Terwijl haar gezelschap de bergen introk, bleef zij achter met Charley de labrador. Ze ging een eindje met hem wandelen. ‘Charley snoof verhit aan allerlei struiken en deed her en der heel kleine plasjes, waarbij hij onverzettelijk uit zijn ogen keek, alsof hij iets groots aan het verrichten was.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden