Zoveelste poging om vuilniscrisis Rome te bezweren: nu mogen 100 gevangenen de troep opruimen

Beeld ANP

Op ongeveer 150 meter van de plek waar hun lotgenoten ooit aan stukken werden gereten door wilde dieren, of elkaar met zwaarden te lijf gingen voor een uitzinnig publiek, staan Romeinse gevangenen sinds deze week plastic en pizzadozen bij elkaar te bezemen.

Rome laat de komende zes maanden in totaal honderd gevangen door de stad trekken om de vuilniscrisis te lijf te gaan. Deze week werden de eersten met betraliede bussen naar de Colle Oppio gereden, een park pal naast het Colosseum, om getooid in witte overals rondslingerend huisvuil op te ruimen.

Officieel is het bedoeld om recidive tegen te gaan, maar iedereen weet: het is de zoveelste poging de Eeuwige Stad eindelijk eens schoon te krijgen. Rome wordt al jaren geteisterd door een aanhoudende vuilniscrisis. De afgelopen gemeentebesturen investeerde structureel te weinig in opslagplaatsen en contracten voor het ophalen van het afval werden, in ruil voor riante steekpenningen, veelal toegewezen aan misdaadgroepen.

De Romeinse krant Il Messaggero ontdekte bovendien dat de werkethiek van Romeinse ambtenaren ook niet helpt. 16 procent van de hoofdstedelijke vuilnismannen – in totaal 1200 ambtenaren – komt slechts sporadisch naar zijn of haar werk. Om te voorkomen dat de overige vuilnismannen onder werktijd in koffiebarretjes bivakkeren, installeert de gemeente momenteel gps-apparatuur in alle vuilniswagens om te controleren of ze daadwerkelijk rondrijden.

Hetzelfde geldt voor de stadsparken: van de ruim vierhonderd plantsoenmedewerkers die Rome in dienst heeft, komen er driehonderd nooit buiten onder werktijd – meestal omdat ze vanwege ‘medische redenen’ niet met een bezem in de weer kunnen. Dat betekent dat er slechts honderd actieve ambtenaren zijn om de in totaal 330 duizend hoofdstedelijke pijnbomen, platanen en cipressen te onderhouden.

Een van de gevolgen van dat wanbeleid werd eind vorige maand zichtbaar, toen er na een zeldzame hoeveelheid sneeuw en regen honderden bomen omvielen. Zo is het centraal gelegen stadspark Villa Celimontana al sinds 26 februari gesloten omdat er onvoldoende personeel beschikbaar is om de omgevallen takken van alle paden af te halen.

Die sneeuw en regen heeft ook de tweede Romeinse crisis aanzienlijk verergerd: de wegen, die in een werkelijk deplorabele toestand verkeren. Er zouden momenteel ruim 50 duizend gaten in de Romeinse wegen zitten. Dat is één gat op elke 15 meter. In Rome vinden inmiddels driemaal zoveel ongelukken plaats dan in het grotere Parijs – reden dat de Romeinse gevangenen op termijn ook zullen worden ingezet om de wegen te repareren.

Ook bij de wegencrisis speelt corruptie een rol: jarenlang verkochten Romeinse ambtenaren de contracten om de wegen te asfalteren, aan malafide bedrijven die vaak niet veel meer doen dan dunne lagen van het meest goedkope asfalt aanbrengen. Naast de tienduizenden gaten resulteerde dit ook in meerdere sinkholes: plekken waar de grond zich zomaar opent en waarin dit kalenderjaar in Rome al zeven auto’s verdwenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden