Zoveel mogelijk kleding dragen in het vliegtuig om niet extra te betalen - mag dat wel?

Het inchecken van je koffer bij een vlucht is bij steeds minder luchtvaartmaatschappijen gratis. Wie op vakantie meer dan drie setjes kleding mee wil nemen, moet toch al gauw een paar tientjes extra lappen. British Airways-passagier Ryan Carney Williams dacht vorige week een slimme uitweg te hebben gevonden: hij trok acht broeken en tien shirts aan om de extra kofferkosten te omzeilen. British Airways weigerde het Michelinmannetje evenwel aan boord te laten - tot grote woede van Williams.

Dion Mebius
null Beeld anp
Beeld anp

De spitsvondige passagier, die vorige week woensdag van de IJslandse luchthaven Keflavík naar Engeland zou vliegen, kwam er naar eigen zeggen pas op het vliegveld achter dat zijn kleren niet in de handbagage pasten. Williams, die zijn perikelen op het vliegveld documenteerde in een reeks tweets, wilde de extra kosten voor het kopen en inchecken van een koffer niet betalen en besloot zijn overtollige shirts en broeken aan te trekken. British Airways weigerde de dik aangeklede passagier vervolgens de toegang tot het vliegtuig. Williams maakte nog wel stampij, maar dat mocht niet baten.

Williams is niet de eerste passagier die zich in bergen kleding hult om kofferkosten te omzeilen. In 2015 mocht James McElvar wél al zijn kleren aanhouden op een EasyJet-vlucht van Londen naar Glasgow. De Schotse passagier viel tijdens de vlucht flauw door de hitte onder al die kleding, maar een kniesoor die daar op let. Een jaar later stapte Matt Botten eveneens zonder problemen aan boord van een EasyJet-vlucht naar IJsland. De Welshman stonk een uur in de wind, maar spaarde wel vijf tientjes uit.

Stapelen

Is het stapelen van kleding toegestaan bij KLM, de grootste luchtvaartmaatschappij van Nederland? Voor woordvoerder Koen van Zijl is het even zoeken - zo'n vraag krijgt KLM immers niet iedere dag. 'In onze vervoersvoorwaarden staat dat passagiers geen aanstootgevende kleding mogen dragen', zegt Van Zijl. 'Het dragen van twaalf truien is op zich niet aanstootgevend.' Wat wél aanstootgevend is, daar heeft de KLM-woordvoerder geen pasklaar antwoord op. 'Ons personeel beoordeelt dat per geval.'

Leggingverbod

KLM is lang niet de enige luchtvaartmaatschappij die zich het recht voorbehoudt om passagiers in ongewenste kledij te weren. Zo accepteert American Airlines, de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld, geen passagiers die zich 'op een manier kleden die anderen ongemakkelijk maakt of beledigt'. Ook zijn American Airlines-klanten verplicht om schoenen te dragen tijdens de vlucht. Hawaiian Airlines is preciezer: bij de vanuit Honolulu vliegende luchtvaartmaatschappij moeten passagiers zowel boven- als onderlichaam voldoende bedekken. Zwemkleding is bovendien pertinent verboden.

Dat maatschappijen passagiers met aanstootgevende kleding weren, valt te billijken. United Airlines ging vorig jaar echter wel erg ver toen het drie vrouwen in leggings weigerde. Eén van de vrouwen had nog een jurk in haar handbagage, maar de twee andere passagiers bleven aan de grond. Het werd een pr-debacle: talloze bekendheden spraken zich op sociale media uit over het 'leggingverbod' bij United Airlines. De uitleg van de luchtvaartmaatschappij - de vrouwen reisden met speciale tickets voor familieleden van United Airlines-personeel en moesten zich daarom netter kleden - kwam te laat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden