Zoveel geweld voor zo'n kleinigheid

Een Russische soldaat rammelt 's nachts aan de deur.

Barkau, 2 juni 1945

Vannacht kregen we nauwelijks rust. 's Avonds al hadden we twee keer een Rus aan de vergrendelde deur. Van vergrendelen is eigenlijk geen sprake meer, want het slot is al lang geforceerd. We hebben het met een ijzeren staaf gezekerd en voelen ons sindsdien tamelijk veilig. Urenlang rammelde de Rus aan de deur, tot de staaf het begaf.

Ik hoorde hoe de Rus in de keuken kwam en de deurklink van de huiskamer probeerde. Daarna werd het stil. Verder gebeurde er niets, alleen hoorden we kort daarna een luid gesnurk uit de keuken. Mijn moeder en ik zaten nog lang aangekleed op bed.

Tegen drie uur 's ochtends een enorm kabaal! We schoten weer rechtovereind. Dan! Een klap - die vent had onze deur met grendel en al geforceerd en stond in de duistere kamer. Mijn moeder stormde op hem af en zei in het Pools dat hier kinderen en zieken lagen. Maar hij zocht alleen een lucifer om zijn pijp aan te steken. Zoveel geweld voor zo'n kleinigheid - wat een doelgerichtheid! We konden hem niet helpen, maar Hans bood aan er een bij de buren te halen.

Op dat moment kwam Anton van boven, die hem een lucifer aanbood en met hem naar beneden ging. De hele nacht had deze Rus in de keuken op de stenen vloer geslapen. Hij wist van niets meer en vroeg Anton hoe hij daar zo terecht was gekomen.

Käthe von Normann (1901- ?), grootgrondbezitster in het toenmalig Duitse Pommeren, nu Pools grondgebied. Uit Tagebuch aus Pommern 1945/46. DTV 1962.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden