Column

'Zoveel 'eigen kracht' heeft een anorexia-patiëntje niet'

De Jeugdwet die vandaag en morgen in de Tweede Kamer wordt behandeld, kan het verschil maken tussen leven en dood, stelt columnist Malou van Hintum.

Beeld anp

Ik at deze week bij een kinder- en jeugdpsychiater die achterwacht had. Hij werd een paar keer gebeld door de voorwacht, die wilde weten of de juiste beslissingen waren genomen.

Zo was er een schizofreen meisje dat de hele dag had gedreigd zichzelf te gaan krassen met plastic bekertjes die ze kapot had gemaakt. Dat meisje kon niet op de afdeling blijven, en werd apart gelegd. Maar moest ze in een anti-scheurlaken of niet? Was camerabewaking en elk half uur controle voldoende? Ze sliep nu, eindelijk. Wat was wijsheid?

Sondevoeding
Er zijn veel meer van zulke kinderen. Kinderen die stelselmatig weigeren te eten, en sondevoeding krijgen om te voorkomen dat hun dramatische ondergewicht hen fataal wordt. Ze zitten in een rolstoel, omdat ze de kracht niet meer hebben om te lopen. Uitzonderlijke gevallen? Jazeker. Maar als ze geen goede hulp krijgen, gaat het met deze kinderen verschrikkelijk mis.

Toen ik deze zomer kinder- en jeugdpsychiater Theo Doreleijers sprak, vertelde hij me: 'Wij zien elk jaar dertig kinderen met pseudo-epileptische aanvallen, pseudo-verlammingen, suïcidale kinderen en mislukte suïcides, en anorectische kinderen die op sterven na dood zijn.'

Kinderpsychiater
Doreleijers maakt zich grote zorgen over de toekomst van deze kinderen als de decentralisatie van de jeugd-ggz naar de gemeenten doorgaat. Zo is voor de behandeling van kinderen met anorexia een kinder- en jeugdpsychiater nodig, een kinderarts, een diëtist en een laboratorium om onder meer bloed te onderzoeken. Die disciplines heeft een gemeente niet.

Ook kinderen met lichamelijke ziekten kunnen baat hebben bij een kinderpsychiater. Kinderen met eczeem, die zich helemaal kapot krabben. Kinderen met astma, wier aanvallen steeds flink ernstiger worden bij zelfs maar een heel klein beetje stress. 'Zulke kinderen hebben een pufje van de kinderlongarts nodig, maar ook een gezinstherapeut en een kinderpsychiater. Alleen zo kun je kinderen goede zorg geven,' legde Doreleijers uit.

Kennis verdwijnt
Die goede zorg is straks niet meer vanzelfsprekend. Want de Jeugdwet verandert specialistische zorg voor psychisch zieke kinderen van een verzekerd recht in een gemeentelijke voorziening. Door deze verandering staat ook de kennis op het spel die nodig is om zulke zorg te kunnen geven. Want die verdwijnt als de universitaire centra voor kinderpsychiatrie, die specialisten opleiden en onderzoek doen, bij gebrek aan gemeentelijke klandizie moeten sluiten. Vooralsnog staan deze centra niet op de lijst die de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) heeft gemaakt voor landelijk in te kopen zorg.

Ik hoop dat de Tweede Kamerleden die zich vandaag en morgen over de Jeugdwet buigen, inzien dat 'positief opvoeden' en 'eigen kracht' noodzakelijke medische zorg niet kunnen vervangen. Net zoals psychisch zieke volwassenen, hebben ook psychisch zieke kinderen zulke zorg nodig. Zoveel 'eigen kracht' heeft een anorexia-patiëntje niet.

Malou van Hintum is politicoloog en columnist voor Volkskrant.nl.
Twitter: @malouvh

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken tijdens een persconferentie over decentralisaties. Gemeenten worden verantwoordelijk voor onder meer de jeugdzorg, werk en zorg aan langdurig zieken en ouderenBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden