Zoveel dode kinderen: waarom zijn gezinnen Gaza niet massaal ontvlucht?

Er lopen veel vrouwen in paniek over lege straten. Pubermeisjes. Jonge moeders. Ze hebben vrijwel allemaal een sliert kinderen in hun kielzog en dragen vaak een baby in hun armen. Er klinkt geschreeuw. Er wordt geschoten. Waarom zijn deze gezinnen niet veel eerder vertrokken uit Gaza?

Palestijnen verlaten een gebouw nadat Israël heeft gewaarschuwd dat het vernietigd gaat worden.Beeld reuters

Al ruim twee weken verschijnen er dagelijks beelden op tv en internet van Palestijnen die moeten rennen voor hun leven. Sinds het grondoffensief in Gaza is begonnen, zijn de clips nog rauwer. De wijk Shejaiya wordt zwaar bestookt door het Israëlische leger en de slachtoffers, ook kleine kinderen, liggen dood op straat, bedekt met stof en bloed. De vluchtende vrouwen moeten daar weer omheen lopen of overheen stappen.

VN: kinderen zwaarst getroffen
Volgens de Verenigde Naties zijn er al zeker 600 Palestijnen omgekomen bij het offensief, waarvan 70 tot 80 procent burgers. Uitgerekend kinderen worden het zwaarst getroffen. Waarom zijn deze mensen niet eerder vertrokken? Het Israëlische leger heeft van tevoren aangegeven welke wijken het doelwit zouden worden - boven Shejaiya hebben ze zelfs flyers gedropt om de inwoners te waarschuwen.

Een Palestijnse vrouw vertelt televisiezender Al Jazeera dat ze het offensief eerst heeft afgewacht, en niet meer durfde te vluchten toen het eenmaal was begonnen. 'Het was donker, er was niemand op straat en het rook overal naar de dood.'

Een man barst in tranen uit als zeven van zijn familieleden worden begraven. Ze zijn omgekomen bij een raketaanval.Beeld ap

Volgens Israël dwingt Hamas de inwoners van Gaza om thuis te blijven, zodat ze kunnen dienen als menselijk schild. Voor deze dwang zijn geen bewijzen, maar de organisatie heeft de inwoners van Gaza met zekerheid misleid door op radio en tv te zeggen dat de Israëlische waarschuwingen onderdeel uitmaken van een angstcampagne. Mensen werd geadviseerd dit te negeren.

Maar zelfs al hadden ze wel willen vertrekken. Waar moeten ze heen?

Klein stukje land
De Gazastrook is maar een klein stukje land van ongeveer 40 kilometer lang, en op het breedste punt nog geen 13 kilometer breed. Langs de grenzen met Israël en Egypte staan betonnen muren en hoge hekken. De Middellandse Zee biedt ook geen uitweg: Israël laat boten niet verder dan 3 zeemijlen buiten de kust varen. En Gaza heeft geen luchthaven.

De opvangcentra van de Verenigde Naties (veelal gehuisvest in scholen) barsten bijna uit hun voegen. Palestijnen die in relatief veilige wijken wonen, vangen massaal hun familie op - en dan heb je het al snel over tientallen ooms, tantes, neven en nichten. Verdere alternatieven zijn er niet.

Kortom: de 1,6 miljoen inwoners kunnen geen kant op.

'Het probleem', zegt de 21-jarige Maisa al-Attar tegen de New York Times, 'is dat als we vluchten voor de granaten, we die granaten toch weer om ons heen vinden.'

Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden