Zou ik vaker een rondje moeten geven?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's

Beeld ANP

Ik ben een tweedejaarsstudent die een flinke spaarrekening van haar ouders heeft meegekregen. Ik leef zoals mijn medestudenten en geef absoluut niet veel geld uit. Veel vrienden om mij heen met geen of zeer weinig financiële steun van hun ouders komen elke maand net rond of moeten bijlenen om rond te komen. Hierdoor schaam ik mij soms voor mijn bevoorrechte positie. Mijn vraag is: zou ik iets vaker mijn vrienden een rondje moeten geven en voor mijn huisgenoten de boodschappen betalen, wc papier aanvullen, et cetera, aangezien ik hier wel het geld voor heb en zij vaak niet?

Proosten op ouders

Als uitgangspunt moet je kijken waar je jezelf het prettigst bij voelt. Als je huisgenoten dezelfde personen zijn als je kroeggenoten zou ik af en toe een extra rondje weggeven en proosten op je ouders. De huishoudkosten moet je echt gelijk verdelen.

Eric de Jager (62), Rotterdam

Bewaren

Mijn ervaring is dat de verschillen tussen de financiële posities van mij en mijn vrienden pas écht groter zijn geworden nu we klaar zijn met studeren en de studieschulden moeten worden afgelost. De één vond meteen een goedbetaalde baan, de ander doet nog jaren werk onder zijn of haar niveau. Ik zou net zo veel rondjes en wc-rollen betalen als je vrienden en het spaargeld bewaren voor levensbepalende aankopen zoals een wereldreis of een huis.

Carlijn Oudelaar (29), Utrecht

Verwend nest

Nee, vooral niet doen. Dat geeft je alleen maar het imago van dat verwende nest met te veel geld en daarmee dreig je sociaal buiten de groep te vallen. Bovendien verwacht niemand dat van je, ook al heb je misschien een beter gevulde rekening. Schaam je niet, wees dankbaar en pak een paar keer vaker de trein naar je ouders om ze een knuffel te geven.

Jaap Tromp (22), Leiden

Sinterklaas

Dat je hier op deze manier over nadenkt, siert je. Waak ervoor jezelf neer te zetten als een sinterklaas. Daarmee kan een ongelijkwaardige relatie ontstaan waarvan je last zult krijgen, nog afgezien van het feit dat je het gevoel kunt krijgen dat anderen van je gaan profiteren. De wat minder draagkrachtige medestudenten leren veel van rondkomen van een beperkt budget. Al zou je willen, dan nog kun je niet ieders budget aanvullen, maar een keer een extra rol wc-papier ophangen is uiteraard geen punt.

Rijn Borgwat (67), Eindhoven

Niet te verwezenlijken

Geef niet meer dan waar je zelf vreugde aan beleeft, omdat je een ander dat plezier kunt doen of omdat je hem of haar helpt. Streef niet uit schaamte of morele dwang naar iets als financiële gelijkheid. Dit is sowieso niet te verwezenlijken.

Els ter Beek (69), Bergeijk

Selectief

Nee. Geen enkele student heeft geld. Dat jij een zak geld hebt, wil niet zeggen dat je voor je medestudenten moet betalen. Voorkom dat anderen erop gaan rekenen dat jij dingen voor ze gaat betalen, en dat doe je door consequent te blijven. Je kunt natuurlijk een keer bijspringen als een goede vriend(in) omhoog zit, maar houd dat vertrouwelijk en selectief.

Annette Phielix (46), Weesp

OVER TWEE WEKEN:

Mag moeder haar geld ongelijk verdelen?

Sinds ik mijn 85-jarige moeder help met haar financiën ben ik erachter gekomen dat zij mijn jongere broer al jaren structureel steunt met een maandelijkse toelage voor zijn hypotheek en de hobby's van zijn kinderen. Jij en je broer hebben geld zat, zegt ze. Mijn broertje en zijn vrouw hebben het - hoewel ze beiden werken - inderdaad minder breed, vooral omdat ze ervoor kiezen alleen verantwoorde (dure) producten te kopen. Moet ik accepteren dat mijn moeder doet met haar geld wat ze wil, of zal ik haar duidelijk maken dat ze alle kinderen gelijk moet behandelen? Het voelt voor mij oneerlijk. Wat zou u doen? Naam bij redactie bekend

Naam bij redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 22 juni 2015 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden