Zorreguieta mogelijk wel aanwezig bij kroning

Máxima's vader zal niet bij haar huwelijk met Willem-Alexander aanwezig zijn, maar wellicht wél bij andere gelegenheden. Máxima's moeder heeft mogelijk ex-dictator Videla gesteund....

Van onze verslaggever

De Nederlandse regering heeft geen afspraken gemaakt met Jorge Zorreguieta over zijn aanwezigheid bij de kroning van Willem-Alexander of andere officiële en publieke aangelegenheden van het koningshuis.

Dat bleek donderdagmiddag in de Tweede Kamer, waar premier Kok verantwoording aflegde over de manier waarop hij de kwestie-Zorreguieta heeft behandeld. Zorreguieta heeft onder druk van Kok afgezien van aanwezigheid bij de verloving en het huwelijk van zijn dochter Máxima met Willem-Alexander. In de gesprekken die hij daarover met Koks speciale gezant Van der Stoel heeft gevoerd, zijn andere onderwerpen dan de verloving en het huwelijk niet aan de orde geweest, vertelde Kok.

De premier zei dat de regering de vader van Máxima niets in de weg zal leggen bij bezoeken aan Nederland ten behoeve van sociale contacten en familieaangelegenheden. Er kunnen zich echter gelegenheden voordoen waarbij de regering opnieuw 'een afweging van algemeen belang' moet maken, zei hij ook. Kok weigerde die momenten te preciseren.

PvdA, D66 en GroenLinks gaven aan dat zij Zorreguieta bij toekomstige plechtigheden na het huwelijk evenmin willen zien. VVD en CDA hebben daar volgens hun woordvoerders Dijkstal en De Hoop Scheffer veel minder moeite mee.

Kok weigerde duidelijk te maken wat hij had gedaan als Zorreguieta niet had afgezien van zijn komst naar Nederland. Er was voor hem maar één uitkomst: het wegblijven van Zorreguieta. Als Máxima's vader wel was gekomen of als de vraag bij de verloving nog niet was beantwoord, zou dat 'desastreuze effecten' hebben opgeleverd, een 'samenleving splijtende discussie', aldus Kok.

Wat had Kok gedaan als Zorreguieta had willen komen? 'Ik zou dan voor zeer zware afwegingen komen zijn te staan.' Die afwegingen zijn er waarschijnlijk twee: de premier had in dat geval kunnen weigeren de toestemmingswet in te dienen waarin het huwelijk tussen Willem-Alexander en Máxima wordt geregeld. Of hij had zijn ontslag kunnen indienen.

Van beide is het dus niet gekomen. Op de SP na gaf de hele Kamer te kennen dat Kok de toestemmingswet met vertrouwen op een goede afloop kon indienen.

Kok bestreed dat hij door Willem-Alexander voor een voldongen feit was gesteld. Op 19 januari had de kroonprins Máxima ten huwelijk gevraagd. Kok had de zaak toen nog niet rond; Zorreguieta had nog niet gezegd dat hij niet aanwezig zou zijn. Maar natuurlijk wist Kok, zo zei hij, dat de relatie tussen de geliefden steeds serieuzer werd. Daardoor raakte hij er steeds meer van overtuigd dat hij een goede oplossing moest vinden.

Voor die oplossing werd hij door de Kamer algemeen geprezen, zelfs door de SP. 'Klasse', zei Dijkstal, 'Chapeau' klonk het van De Graaf. De premier zei na afloop zich een beetje opgelaten te voelen door alle loftuitingen. Belangrijker vindt hij dat door zijn inspanningen 'het draagvlak voor het koningshuis en het huwelijk volledig intact is gebleven'. 'In het andere geval zou de samenleving zijn gespleten'. 'Het is geen overwinning voor mezelf, maar een goede uitkomst', aldus Kok.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden