Zorgwerkers bundelen 300 klachten

De klachten zijn niet nieuw. Nieuw was dit keer misschien dat de zorgwerkers zelf de straat opgingen. Niet voor hun eigen loonzakje, maar om het zorg-schandaal bij dementerende ouderen aan de kaak te stellen.

LIDY NICOLASEN

AMSTERDAM - In drie weken tijd hadden ze 300 klachten ingediend bij een speciaal meldpunt dat, onder aanvoering van Lilian Marijnissen, van AbvaKabo was geopend. Zaterdag kreeg de Inspectie voor de Volksgezondheid een bundeling van die klachten.

Werd in maart de grote Amsterdamse instelling voor verpleging en verzorging Osira nog onder verscherpt toezicht van de Inspectie gesteld, nu richtte alle aandacht zich op die andere grote Amsterdamse speler Cordaan. Net als bij Osira, en instellingen elders, gaan de klachten over werkdruk, het tekort aan personeel, uitzendkrachten of leerlingen die van niks weten, verkeerde medicijnen, ouderen die vallen, uitdrogen of 24 uur in hun eigen urine zitten. Of ouderen die vertwijfeld vragen: 'Zuster, wanneer gaan die vreemden mijn huis toch eens uit.'

De Inspectie zal vaker, onverwacht, de instellingen van Cordaan bezoeken, kregen de medewerkers te horen. Zij klopten in februari al aan bij de Raad van Bestuur van Cordaan. Het was een wilde actie, buiten de ondernemingsraad om. Ze eisten erkenning. Later wilden ze weten wat er was gebeurd met de in april toegezegde anderhalf miljoen. Ze eisten meer begeleiding van leerlingen, fatsoenlijke contracten, geen sancties voor wie de klachten hardop durfden te uiten, somt Marijnissen op.

Het is niet aan dovemansoren gericht, in de ouderenzorg ontkennen de bazen de klachten allerminst. Ook Eelco Damen niet, voorzitter van de Raad van Bestuur van Cordaan. Hij is aanwezig zaterdag. Een afdeling van 22 demente bejaarden is te groot, zegt hij. Liever praat hij over de Cordaan-plannen niet meer dan zes ouderen bijeen te zetten in kleine huizen, met meer privacy en ruimte . Er zijn twee van deze eenheden, tot grote tevredenheid van bewoners én medewerkers. Jaren is hij met deze plannen bezig geweest, zegt Damen, nu komen ze van de grond in samenwerking met de woningcorporaties. 'Probleem van het tekort aan personeel opgelost? Nee, erkent Damen. Er is wel meer geld, zegt hij. Voor 40 nieuwe mensen. De kosten voor overhead zijn teruggedrongen,en ook de 'formulieren-bureaucratie'.

Het staat in concept-overeenkomsten met de bonden. Maar in de ouderenzorg heeft niemand het personeel aan een touwtje. Het is er domweg niet. Damen: 'De arbeidsmarkt is echt een probleem. Voor het hele land is het een kanjer van een probleem. Er moet een deltaplan komen voor ouderenzorg.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden