Zorgverzekering is te ingewikkelden veel te duur

Bent u ziekenfonds of particulier? Die vraag vervalt binnenkort, althans volgens de tv-spotjes van minister Hoogervorst. Maar wat lees ik in de brochure die elk huishouden heeft ontvangen?...

Ook is er plotseling niet alleen sprake van een nominale premie, maar tevens van een inkomensafhankelijke bijdrage: 6,25 procent van het inkomen tot een maximale inkomensgrens van 30 duizend euro. Maar twee alinea’s verder in de brochure staat dat voor ziekenfondsverzekerden de procentuele ziekenfondspremie die op het inkomen wordt ingehouden vervalt.

Wie kan dit nog volgen? Het lijkt er veel op dat de nieuwe zorgverzekering zo ingewikkeld is dat zelfs de pr-mensen van Hoogervorst het niet kunnen uitleggen. Hoe kunnen we er op vertrouwen dat de uiteindelijke kosten geen achteruitgang zullen betekenen?

Rotterdam Odiel Reef

Tegenvaller
In september komen de spaarloontegoeden vrij. Vanuit kabinet en bedrijfsleven wordt de burger aangespoord deze ‘meevaller’ snel uit te geven. Ziekenfondsverzekerden doen er verstandiger aan dit geld te bewaren voor als het nieuwe stelsel van ziektekostenverzekeringen van kracht wordt. Dan staat het gros van hen een onprettige verrassing te wachten.

Tegenvaller
In het huidige systeem komt een werknemer automatisch in aanmerking voor een ziekenfondsverzekering wanneer zijn inkomen onder een bepaalde grens blijft. Daarbij wordt uitsluitend gekeken naar het salaris van de individuele werknemer.

Tegenvaller
Vanaf 1 januari gaat het basisverzekeringspakket ongeveer 1100 euro per jaar kosten. In mijn geval een verdubbeling. ‘Geen nood’, troosten de voorlichtingsadvertenties van het ministerie van VWS, ‘voor werknemers met een laag inkomen is er een zorgtoeslag’. Wat de advertenties niet vermelden is dat voor de berekening van deze zorgtoeslag niet wordt gekeken naar het individuele salaris, maar naar het gezinsinkomen. Is dat hoger dan 40.000 euro per jaar dan wordt geen toeslag verstrekt.

Tegenvaller
Voor grote groepen werknemers zal dit een forse tegenvaller zijn. Vooral voor tweeverdieners die nu afzonderlijk gebruikmaken van het ziekenfonds. Tenzij hun totale gezinsinkomen onder de limiet blijft, zullen zij per persoon jaarlijks minstens 500 euro meer kwijt zijn aan een ziektekostenverzekering. Een bedrag dat de koopkracht fors zal beperken.

Tegenvaller
Voorburg Constance Scholten

Niet standaard?
De Centrale Zorgverzekeraars adverteren op 18 juli in de Volkskrant: ‘Ik ben niet standaard.’ In de toelichting daaronder: ‘CZ gelooft dat échte zorg nooit standaard kan zijn. Eenvoudig omdat mensen niet standaard zijn.’

Niet standaard?
Nog geen twee dagen later ontvang ik van CZ (ik ben lid van die club) een brief waarin wordt aangekondigd dat de zorgverzekering voor alle inwoners van Nederland gaat veranderen. Verderop in de brief de volgende passage: ‘U krijgt te maken met een nieuw verzekeringspakket. Dit bestaat uit een standaardpakket en eventueel een aanvullende verzekering.’

Niet standaard?
Wat ben ik nu? Standaard of niet? Ik geloof dat de reclame-girls en -boys van CZ zich niet hebben gerealiseerd dat ik nu toch ernstig op zoek moet naar een andere ziektekostenverzekeraar, die mij kan garanderen - sloganfree - dat ik niet standaard ben.

Niet standaard?
Horst Felix van Haren

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden