Zorgverzekeraars zetten tandje bij en achterhalen meer fraude

De toenemende controledrift van zorgverzekeraars werpt zijn vruchten af. In 2013 spoorden de verzekeraars gezamenlijk 356 miljoen euro aan onterecht gedeclareerde zorgkosten op. In slechts een fractie van de gevallen was er sprake van fraude.

AMSTERDAM - Dit heeft branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland dinsdag bekendgemaakt. Verzekeraars beschikken over steeds effectievere methoden om declaraties geautomatiseerd te controleren. De recordopbrengst van de controles is een verdubbeling ten opzichte van 2011.


Ondanks de stijging blijft het onduidelijk hoeveel verkeerde declaraties aan de aandacht van de verzekeraars ontglippen. De verzekeraars keren jaarlijks 40 miljard euro aan zorgkosten uit via de basisverzekering.


Verzekeraars spreken pas van fraude wanneer een verzekerde of instelling willens en wetens te hoge declaraties indient. Slechts in een klein deel van de gecontroleerde gevallen konden de verzekeraars opzet aantonen. Ze brachten het afgelopen jaar ter waarde van 9 miljoen euro aan verzekeringsfraude aan het licht. Het werkelijke fraudecijfer ligt hoger, vermoeden ook de verzekeraars. Zo keerden de verzekeraars 7,6 miljoen euro uit voor declaraties waarbij ze fraude vermoeden, maar niet konden aantonen.


Fraude wordt meestal gepleegd door zorgaanbieders (43 procent van de gevallen) of bemiddelingsbureaus (40 procent van de gevallen). Verzekerden lijken weinig fraude te plegen.


Zorginstellingen bereiden zich voor op zware financiële tegenwind, blijkt uit een eveneens dinsdag gepubliceerde inventarisatie onder 800 ziekenhuizen en zorginstellingen door accountants BDO en Verstegen. Ziekenhuizen en zorginstellingen reserveerden afgelopen jaar 200 miljoen euro meer voor saneringsoperaties en afvloeiingsregelingen dan normaal. De accountants vermoeden dat de reservering ten koste gaat van investeringen in de kwaliteit van zorg.


De spaarzin van zorginstellingen is niet uit luxe geboren. Door de voortdurende veranderingen in de regelgeving rond zorgdeclaraties geven accountants geen goedkeurende verklaringen meer af voor de jaarrekeningen van ziekenhuizen. Banken zijn hierdoor terughoudend geworden met het verstrekken van kredieten aan zorginstellingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden