Zorgverzekeraars hebben geen idee welke psychische zorg zij vergoeden

Zorgverzekeraars hebben geen idee welke psychische zorg zij vergoeden. Zo keerden CZ, VGZ en Zilveren Kruis Achmea zonder het te weten jarenlang miljoenen uit voor alternatieve behandelingen als hypnotherapie, psychosynthese en de omstreden homotherapie. De betalingen verliepen via stichting EuroPsyche.

Beeld anp

Bijna alle zorgverzekeraars hebben nu de betalingen aan de stichting stopgezet. EuroPsyche, een ggz-netwerk met 1.200 hulpverleners, 11.000 cliënten en een jaaromzet van 24 miljoen euro, staat daardoor aan de rand van de afgrond. Dat bleek deze week tijdens een kort geding van EuroPsyche tegen CZ.

De stichting eiste bij de rechter uitbetaling van ruim zeven ton. CZ keurde begin dit jaar 279 van de 281 declaraties af nadat uit onderzoek bleek dat de zorg niet was verleend door een geregistreerd psychiater, maar door verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en allerlei alternatieve therapeuten. De zorgverzekeraar vermoedt dat zij in 2010 en 2011 nog eens 6 miljoen euro onterecht uitkeerde aan EuroPsyche.

Weinig zicht
Op de zitting werd bevestigd wat het College voor Zorgverzekeringen in april al in een ggz-rapport schreef: 'Zorgverzekeraars hebben weinig zicht op de geleverde zorg.' Zo wordt amper gecontroleerd of gedeclareerde behandelingen zijn uitgevoerd en of dat door een gekwalificeerde hulpverlener is gebeurd.

In verband met privacy ziet de verzekeraar bij ggz-declaraties alleen een nummer van de zogenoemde diagnose behandelcombinatie (dbc). De naam van de behandelaar wordt niet gegeven, noch een beschrijving van de diagnose of de behandeling. Het systeem is grotendeels gebaseerd op het vertrouwen dat de zorgaanbieder eerlijk declareert.

Fraude
Bij een vermoeden van fraude kan de zorgverzekeraar de patiënt wel toestemming vragen om zijn dossier in te zien. Maar volgens adviesbureau KPMG gebeurt dit nauwelijks, omdat verzekeraars weinig belang hebben bij fraudeonderzoek.

Zo kon EuroPsyche jarenlang dure psychiatrische zorg declareren, terwijl de behandeling werd geleverd door verpleegkundigen of alternatieve therapeuten.

De stichting kwam in het nieuws toen ophef ontstond over een homotherapie. Die bleek gewoon te worden vergoed uit het basispakket via de route die EuroPsyche aanbiedt. De stichting laat via speciale software geregistreerde psychiaters behandelingen goedkeuren van therapeuten die zelf geen psychiatrische zorg mogen declareren. Zo krijgen die toch uitbetaald voor hun behandelingen. 'Een wassenneusconstructie', volgens de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapeuten.

Declaraties
Bestuurder David Rietveld van EuroPsyche verdedigde de werkwijze voor de rechter door erop te wijzen dat het ook in de reguliere ggz 'heel gebruikelijk' is dat de patiënt nooit een psychiater ziet. 'Gaat CZ die declaraties ook allemaal tegen het licht houden?' Over twee weken doet de rechter uitspraak. Tot die tijd geeft EuroPsyche geen commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden