'Zorgverzekeraars belemmeren vrije keus consument’

Zorgverzekeraars maken zich schuldig aan koppelverkoop. Dat concludeert de Consumentenbond in een onderzoek dat dinsdag is gepresenteerd. Volgens de bond ondermijnen de verzekeraars daarmee de vrije keus van de consument, een belangrijke peiler onder het systeem van marktwerking....

ANP

De wet zegt dat Nederlanders in principe de mogelijkheid hebben de aanvullende verzekering (voor niet noodzakelijke medische zorg als bijvoorbeeld de tandarts) bij een andere verzekeraar af te sluiten als waar ze hun verplichte basisverzekering (voor noodzakelijke medische zorg) hebben ondergebracht.

Uit het onderzoek blijkt echter dat de helft van de verzekeraars de klanten geen kans geeft alleen de aanvullende verzekering bij hen af te sluiten. Als mensen het ene pakket willen, zitten ze ook vast aan het andere.

Vier andere verzekeraars bieden de mogelijkheid wel. Alleen maken zij volgens de Consumentenbond de premie zo hoog dat het voor consumenten niet interessant is om bij hen alleen voor een aanvullende verzekering aan te kloppen. Zo brengen ONVZ en Aegon het dubbele tarief in rekening.

De Consumentenbond heeft over de gang van zaken geklaagd bij het ministerie van Volksgezondheid en de toezichthouder NMa. Omdat het om nieuwe regels gaat, is het volgens de bond ingewikkeld te achterhalen wie precies de verzekeraars op de vingers moet tikken. De bond heeft zijn hoop nu gevestigd op de Tweede Kamer.

De verzekeraars die hun klanten wel de mogelijkheid bieden zonder premieverhoging een losse aanvullende verzekering af te sluiten zijn Agis, Azivo, Fortis ASR, PNO, Pro Life, Trias, VGZ en Zorg en Zekerheid.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden