'Zorgverzekeraar weigert huisarts voorschot'

Zorgverzekeraar OZ weigert huisartsen met financiële problemen geld voor te schieten. Een Zeeuwse huisarts heeft hierover woensdag, gesteund door de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), een kort geding aangespannen bij de rechtbank in Breda....

ANP

Sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel op 1 januari, waarbij veel patiënten een nieuwe zorgverzekeraar hebben gekozen, is de administratie van huisartsen en zorgverzekeraars nog niet op orde. De belangenorganisaties van huisartsen en zorgverzekeraars hebben daarom samen met het ministerie van Volksgezondheid afgesproken dat bepaalde zorgverzekeraars voorlopig voorschotten verstrekken aan huisartsen bij hen in de buurt.

De organisaties hopen hiermee te voorkomen dat de huisartsen te lang op hun geld moeten wachten. Volgens de LHV houdt zorgverzekeraar OZ, die veel klanten heeft in West-Brabant en delen van Zeeland, zich niet aan deze afspraak.

Volgens de gemaakte afspraken zou de grootste zorgverzekeraar van een bepaalde streek of regio alle huisartsen uit de omgeving een voorschot geven, ook al zijn niet alle patiënten van die arts bij die verzekeraar aangesloten. De verzekeraars zullen dan later de kosten onderling verrekenen. OZ geeft, aldus de LHV, alleen huisartsen geld die klanten van OZ in hun patiëntenbestand hebben.

Zorgverzekeraar OZ ontkent dat er grote problemen zijn met de huisartsen. OZ zegt in januari, samen met andere zorgverzekeraars en huisartsen uit Zuid-Nederland, een eigen afspraak te hebben gemaakt over de vergoedingen voor artsen. De verzekeraar voelt zich, volgens een woordvoerder, meer aan die afspraken gebonden dan aan het akkoord waar de Landelijke Huisartsen Vereniging zich op beroept. De Bredase rechtbank doet 19 april uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden