NieuwsZorgpremie

Zorgverzekeraar DSW kan stijging zorgpremie niet meer verzachten met reserves: + 6,50 euro per maand

De zorgpremie bij zorgverzekeraar DSW stijgt komend jaar met 6,50 euro per maand, tot 124,50 euro. Dat is een grotere stijging dan de 5 euro waar het ministerie van VWS op Prinsjesdag rekening mee hield. Elk jaar komt DSW de week na Prinsjesdag als eerste met de nieuwe zorgpremie, de afgelopen jaren zat DSW steeds op of iets onder de gemiddelde premie.

Michiel van der Geest
Het verhogen van de zorgpremie in economisch onzekere tijden is slecht nieuws.  Beeld Arie Kievit
Het verhogen van de zorgpremie in economisch onzekere tijden is slecht nieuws.Beeld Arie Kievit

‘Deze forse verhoging, is zeker in deze economisch onzekere tijden, slecht nieuws’, zegt Aad de Groot, bestuursvoorzitter van DSW. Er zijn twee oorzaken. Ten eerste stijgen de kosten van de zorg. Doordat behandelingen en medicijnen steeds duurder zijn, maar vooral doordat de lonen van de 1,3 miljoen zorgmedewerkers volgend jaar met zo’n 3 procent stijgen. Die lonen maken zo’n 60 procent van de zorgkosten uit.

De premie van DSW, de gemiddelde premie en de geraamde premie van het ministerie Beeld
De premie van DSW, de gemiddelde premie en de geraamde premie van het ministerie

Inzet spaargeld houdt op

Ten tweede: de afgelopen jaren gebruikten zorgverzekeraars hun reserves om de premiestijging te dempen, ze betaalden een deel van de zorgkosten van hun spaarrekening. Voor DSW zou dit het komend jaar 2 euro aan maandpremie hebben gescheeld, zegt De Groot, maar DSW heeft niet genoeg reserves meer om de premiestijging kunstmatig te beperken. ‘Dat zou niet verantwoord zijn. Zeker niet nu we niet weten of we door de coronacrisis volgend jaar dubbele kosten moeten maken.’

Dit jaar viel een groot deel van de reguliere zorg stil door het virus. Terwijl de ziekenhuisafdelingen volstroomden met corona-patiënten, bleef het overgrote deel van de ziekenhuizen juist leeg. Poliklinieken, verpleegafdelingen, operatiekamers, de zorg die ziekenhuizen normaal gesproken leveren vond van de ene op de andere dag niet meer plaats.

Die niet-geleverde zorg hebben zorgverzekeraars in compensatieregelingen wel betaald om te voorkomen dat zorgorganisaties failliet zouden gaan. ‘Hadden we die regelingen niet opgetuigd, dan zouden we in principe elke premiebetaler op jaarbasis 100 euro hebben kunnen teruggeven’, zegt De Groot. Maar, zo is de overtuiging en afspraak in de zorg, bij een eventuele tweede coronagolf moet de reguliere zorg zoveel mogelijk op peil blijven om gezondheidsschade bij niet-coronapatiënten te voorkomen.

De Groot: ‘Wij moeten maximaal rekening houden met het risico dat we lopen op die dubbele kosten. Juist dit jaar heeft laten zien dat het belangrijk is voor zorgverzekeraars om reserves aan te houden. Ook daarom kunnen we die nu niet teruggeven aan onze premiebetalers, hoe graag we dat ook doen.’

Onvrede over VWS

De DSW-baas snapt dan ook niets van de berekeningen die het ministerie van VWS op Prinsjesdag openbaarde. Om tot een beperkte premiestijging van 5 euro per maand te komen, gaat het ministerie ervan uit dat de zorgverzekeraars 450 miljoen euro van hun reserves zullen inzetten volgend jaar. De Groot: ‘Die berekening is volgens mij ingegeven door de wens om in een verkiezingsjaar gunstige koopkrachtplaatjes te kunnen presenteren. Dat vind ik onverantwoord. Juist in deze onzekere periode kun je verzekeraars niet vragen fors in te teren op hun reserves.’

Ook vier jaar geleden aan de vooravond van de verkiezingen, zegt De Groot, zat het ministerie er flink naast. Berekening van VWS: 3,5 euro premiestijging. Daadwerkelijke gemiddelde toename: 8 euro per maand. ‘Zulke krappe verkiezingsbegrotingen zijn niet de juiste manier.’

DSW, in klantenbestand de vijfde zorgverzekeraar van het land, maakt de premie zo vroeg bekend vanwege de publiciteit die het oplevert en om al voor de begrotingsbesprekingen in de Tweede Kamer de premiegevolgen van het beoogde Haagse beleid te kunnen laten zien. De overige zorgverzekeraars hebben nog tot 12 november de tijd om met hun premie te komen.

Reactie ministerie van Volksgezondheid:

“De COVID-19 crisis heeft een grote impact op Nederland en op het Nederlandse zorgstelsel. Vooralsnog lijken de financiële gevolgen voor de zorg tot op heden te overzien. Hier hebben alle partijen aan bijgedragen. Zo hebben de zorgverzekeraars, met onderlinge afspraken en de continuïteitsbijdragen, voor de continuïteit van zorg en zorgaanbieders gezorgd. De overheid heeft kunnen bijspringen door het aankopen van onder andere beademingsapparatuur en beschermmaterialen.

Daarnaast is er de zogenaamde catastroferegeling in de Zorgverzekeringwet. Deze regeling zorgt er voor dat de kosten van de pandemie samen gedragen worden door overheid en zorgverzekeraars, ook voor 2021.

Verder gaan we ervan uit dat zorgverzekeraars met behulp van hun reserves de premiestijging voor verzekerden beperken. Op deze manier zorgen we er samen voor dat de risico’s beperkt blijven en iedereen een duit in het zakje doet om de gevolgen van de COVID-19 crisis te dragen.”

Einde aan collectieve korting zorgverzekering
Het kabinet gaat de collectieve korting op de zorgverzekering afschaffen. Dat zal naar verwachting op z’n vroegst in 2023 gebeuren, schrijft minister Tamara van Ark (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer.

Zij wil af van de collectiviteitskortingen op de basisverzekering omdat die ‘vaak een sigaar uit eigen doos zijn van verzekerden’. Bovendien leidt afschaffing tot een overzichtelijker polisaanbod.

Het kabinet kijkt al langer naar het functioneren van de groepskorting. Dit jaar werd de korting voor de basisverzekering al teruggebracht van 10 procent naar maximaal 5 procent. Kortingen op aanvullende verzekering blijven toegestaan.

‘De zorgpolis is er voor iedereen, en dat vraagt om solidariteit met elkaar. Zodat de collectieve korting voor de een niet wordt betaald uit de portemonnee van een ander’, aldus Van Ark.

Meer over uw zorgverzekering

Zorgpremies worden 5 euro per maand hoger, verwacht het kabinet

Waarom de coalitie loonsverhoging in de zorg keer op keer tegenhoudt

Aanvullende tandartsverzekeringvaak niet verstandig

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden