Zorgverzekeraar doet alleen nog zaken met hbo'er

Zzp'ers in de zorg dreigen opnieuw in de problemen te komen. Een grote groep zelfstandige verpleegkundigen en verzorgenden met een mbo-diploma raken hun cliënten kwijt doordat zorgverzekeraars vanaf volgend jaar alleen nog zaken willen doen met hbo'ers. Dat blijkt uit de inkoopcontracten die grote zorgverzekeraars als CZ en Menzis hebben gesloten voor 2015. Zeker 1.500 kleine zelfstandigen raken daardoor hun werk kwijt.

Nanda Troost
Een zorgleerling op het Hoornbeek College in Amersfoort. De school is woensdag voor de vijfde keer op rij uitgeroepen tot beste roc van Nederland. Beeld anp
Een zorgleerling op het Hoornbeek College in Amersfoort. De school is woensdag voor de vijfde keer op rij uitgeroepen tot beste roc van Nederland.Beeld anp

Dat zeggen belangenbehartigers van zzp'ers in de zorg, de V&VN en de landelijke coöperatie De Zorgprofessional. Ze noemen het 'extra schrijnend' omdat dit het zoveelste probleem is waartegen de zzp'ers aanlopen. Vanaf volgend jaar krijgt de wijkverpleegkundige een zwaardere rol en gaat bijvoorbeeld vaststellen hoeveel zorg een cliënt nodig heeft. De mbo'ers, de zogenoemde 'handjes aan het bed', zouden daardoor hun opdrachten kwijtraken.

De zorgverzekeraars volgen echter gewoon de kwaliteitsrichtlijnen die de zorgsector in samenspraak met beroepsvereniging V&VN heeft opgesteld, zegt Wouter Kniest van Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Hoewel de wijkverpleegkundige een grotere rol krijgt, kunnen volgens ZN zorg-zzp'ers op mbo-niveau nog prima functioneren. 'Maar wel in opdracht van een wijkverpleegkundige. Of in een netwerk van zzp'ers waarin die deskundigheid aanwezig is.'

Niet de eerste tegenvaller
Het zijn niet de eerste tegenvallers voor zorg-zzp'ers. Vorig jaar moesten zzp'ers achteraf 21 procent btw afdragen, omdat ze volgens de belastingdienst geen zorg leveren maar arbeid, bijvoorbeeld omdat ze onder de verantwoordelijkheid van een arts werken. En eind vorig jaar raakte een grote groep hun zelfstandigen-vergunning (VAR-wuo) kwijt, omdat ze via bemiddelingsbureaus werkten die volgens de belastingdienst te veel op de stoel van de werkgever zitten.

Om vooral deze groep zelfstandigen tegemoet te komen, mogen meer zzp'ers AWBZ-zorg leveren en een contract afsluiten met een zorgkantoor. De proef hiertoe met 750 zzp'ers werd in mei met 1.200 uitgebreid door staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid. 'Maar de inkt van de contracten is nog niet droog of de zorgverzekeraars maken er alweer een einde aan', zegt Francis Bolle van de V&VN.

Zorgverzekeraar CZ zegt dat de proef eind dit jaar stopt, omdat veel zorg die zzp'ers leveren niet langer wordt vergoed via de AWBZ, maar door de Zorgverzekeringswet. Dat is een bezuinigingsmaatregel waarmee het kabinet de stijgende kosten van de zorg wil inperken. Als gevolg daarvan zouden zzp'ers minder door AWBZ gefinancierde zorg kunnen leveren. Staatssecretaris Van Rijn rekent erop dat zzp'ers nog steeds een contract met de zorgverzekeraars kunnen krijgen. 'Hij volgt de proef op de voet', aldus een woordvoerder.

Omslachtig
Zzp'ers in de zorg hebben altijd in een ongemakkelijke positie gezeten, omdat ziekenhuizen, instellingen en zorgverzekeraars het te omslachtig vinden zaken te doen met individuele zelfstandigen.
Bij de beroepsvereniging V&VN stromen de boze reacties binnen. 'Het kan niet zo zijn dat zzp'ers die met veel liefde en toewijding zorg geven aan mensen die het nodig hebben zomaar aan de kant gezet worden?'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden