Zorgvergoeding weg voor 300.000 mensen

Bijna 300 duizend hulpbehoevenden raken hun zorgvergoeding kwijt. Zij kunnen nog bij de gemeente aankloppen voor hulp. Mantelzorgers, zoals familie en buren, moeten een grotere rol gaan spelen. De wijkverpleegkundige moet de zorg gaan coördineren.

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten. Beeld null
Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten.

Dit schrijft staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (CDA) van Volksgezondheid in haar visie op de AWBZ, de wet die onverzekerbare zorg dekt. Het kabinet bespreekt de notitie vandaag.

Forse sanering AWBZ
Veldhuijzen stelt een forse sanering van de AWBZ voor. Zij bezuinigt bijna 2 miljard euro op deze zorg. De volksverzekering dekt voortaan alleen nog het verblijf in een gehandicapteninstelling, verzorgings- of verpleeghuis.

Alle zorg buiten deze instellingen moeten gemeenten gaan regelen. Die kunnen 'professionele ondersteuning, vrijwilligers en leerlingen via maatschappelijke stages' inzetten om zorg te verlenen.

'Het gaat', schrijft Veldhuijzen, 'om mensen met een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking, ouderen met somatische of psychogeriatrische problematiek, volwassenen met psychiatrische problematiek en om jeugdigen met psychiatrische problematiek in combinatie met opvoed- en opgroeiproblemen.'

Gemeenten bepalen
De gemeenten krijgen een budget dat 'in overeenstemming is met de taakuitbreiding'. Hoeveel geld de gemeenten krijgen, meldt de staatssecretaris niet. Ze mogen zelf bepalen hoe zij zorg verlenen. 'Wel moeten gemeenten over de uitvoering van hun taken en de keuzen die zij daarbij maken verantwoording afleggen aan hun burgers', schrijft Veldhuijzen.

De mogelijkheid om met een 'persoonsgebonden budget', pgb, zelf zorg in te kopen, wordt vrijwel geheel afgeschaft. Alleen degenen die in kleinschalige gehandicapteninstellingen als de Thomashuizen wonen of in tehuizen voor hulpbehoevende ouderen als De Herbergier, krijgen nog een pgb.

Onvoldoende zorg voor jongeren met psychiatrische problemen
Nu zijn 190 duizend budgetten toegekend aan 130 duizend mensen. Van hen verliezen 117 duizend uiterlijk in 2014 hun budget. Een groot deel is dan aangewezen op zorg van de gemeenten. Voor circa 30 duizend jongeren met psychiatrische problemen die nu een pgb hebben, is volgens Veldhuijzen 'onvoldoende AWBZ-zorg beschikbaar'. Voor hen zoekt zij een oplossing. De versobering van het pgb moet in 2015 900 miljoen euro opleveren.

Mensen die in een gehandicapteninstelling, verpleeg- of verzorgingshuis wonen, moeten na 2013 huur gaan betalen. Wie weinig inkomen heeft, kan huurtoeslag krijgen.

In 2013 stelt staatssecretaris Veldhuijzen 852 miljoen extra beschikbaar voor de zorginstellingen. 'Met dit bedrag krijgen instellingen meer financiële armslag en kunnen er twaalfduizend extra medewerkers worden aangenomen en opgeleid', schrijft Veldhuijzen. Het aantal van twaalfduizend extra verzorgers was een harde eis van de PVV voor gedoogsteun aan het kabinet. Hiervoor zou een miljard euro worden vrijgemaakt.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden