Zorgt Koolhaas' kolos voor Amsterdamse hotelbubbel?

Amsterdam krijgt er een gezichtsbepalend gebouw bij: een megahotel bij congrescentrum RAI, ontworpen door architect Rem Koolhaas. De hotelkolos, die met zijn 91 meter boven de ringweg A10 zal uittorenen, moet in 2018 met 650 kamers de grootste van de Benelux zijn.

Het 91 meter hoge hotel bij de RAI Amsterdam wordt het grootste hotel in de Benelux. Beeld OMA
Het 91 meter hoge hotel bij de RAI Amsterdam wordt het grootste hotel in de Benelux.Beeld OMA

Het ontwerp voor het viersterrenhotel heeft de vorm van drie blokken die ogenschijnlijk willekeurig op elkaar zijn geplaatst. Een uit de jaren zestig stammende reclametoren op het plein van de RAI - 'het Signaal' - diende voor Koolhaas als inspiratie.

Koolhaas, die bij de presentatie van het ontwerp, dinsdag, de meeste hotels 'grote klonten' noemde, zei te hopen dat het gebouw een verbinding vormt tussen het centrum en de kantoortorens op de Zuidas.

Het volgens de RAI 'iconische ontwerp' van architectenbureau OMA werd uit elf voorstellen gekozen. In de top van het hotel, op de 25ste etage, komen een bar, restaurant en 'multimediastudio'.

Een hotel naast de deur is een oude wens van de RAI. Het bedrijf klaagt al jaren dat congressen en beurzen aan Amsterdam voorbijgaan omdat in het hoogseizoen te weinig hotelkamers vrij zijn.

Zakenlieden

Vorig jaar gaf de Amsterdamse gemeenteraad toestemming. Niet zonder reden: van alle buitenlandse bezoekers verdient de stad het meest aan zakenlieden.

De hotels in Amsterdam schoten de afgelopen jaren als paddestoelen uit de grond. In 2006 besloot de gemeente dat er tot 2015 9.000 kamers bij moesten komen, omdat het aanbod onvoldoende was en de prijzen te hard opliepen. De missie is inmiddels geslaagd. Met het nieuwe Corendon-hotel kon kamer nummer 9.000 onlangs worden bijgeboekt.

De afgelopen jaren werd door inwoners wel eens gevreesd voor een hotelbubbel, met veel leegstaande kamers. Die vrees bleek niet terecht. De bezettingsgraad in het centrum lag vorig jaar onverminderd hoog: rond de 75 procent. Met de hotels nam dus ook het aantal toeristen toe in Amsterdam. Tel daarbij op de opkomst van Airbnb, de site waarop duizenden Amsterdammers hun woning te huur aanbieden.

Toenemende druk

Vanwege de toenemende druk denken toeristenbureaus inmiddels na over manieren om bezoekers gedeeltelijk uit Amsterdam weg te houden, bijvoorbeeld door ze beter te verspreiden over het land.

Is een nieuw megahotel dan wel zo'n goed idee? 'Het hotel bij de RAI heeft toegevoegde waarde om grote congressen naar de stad te trekken. Congresgangers verwachten een hotel op het terrein van een congrescentrum', aldus de gemeentewoordvoerder. 'Het design van het gebouw sluit ook één op één aan bij de RAI.'

Amsterdam kondigde eerder aan na 2015 vooral verder buiten het centrum te willen bouwen , op locaties die goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer, maar nog niet al te druk zijn. Het nieuwe NH-hotel wijkt af van dat voornemen. Dat ziet de gemeente anders. 'Het aangepaste beleid gaat uit van 'het juiste hotel op de juiste plek'. We kijken naar kwaliteit, nieuwe concepten en iconische waarde. Bij dit nieuwe hotel zit dat er allemaal in.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden