Zorgsector moet kamers verbeteren

Verpleeg- en verzorgingshuizen moeten op korte termijn plannen indienen om het sanitair, de badkamers en de woonkamers van hun bewoners te verbeteren....

Van onze verslaggever Marc Peeperkorn

De staatssecretaris reageert daarmee op een onderzoek van het Bouwcollege naar de gebruikskwaliteit van 1400 verpleeg- en verzorgingshuizen. ‘Het ziet er niet florissant uit’, stelde Ross maandag tijdens de presentatie van het onderzoeksrapport. Het merendeel van de bewoners heeft een kamer die niet voldoet aan de wettelijke minimumeisen. Het toilet is te klein voor een rolstoel of rollator, laat staan dat er ruimte is voor personeel ter assistentie. Ook voldoen de kamers vaak niet aan de minimaal voorgeschreven oppervlakte van 24 vierkante meter.

Volgens Ross is er voldoende geld beschikbaar om de acute problemen in de tehuizen te verbeteren. Zij bekritiseerde de gemeenten die vaak dwars zouden liggen bij de goedkeuring van (ver-)bouwplannen. In één gemeente waar de staatssecretaris op bezoek was, wilde de verantwoordelijke wethouder – omwille van het ‘natuurschoon’ – het plaatselijke verpleeghuis deels ondergronds bouwen. Uiteindelijk vond dat plan geen doorgang.

De oppositie in de Tweede Kamer meent dat Ross te makkelijk de bal bij de gemeenten legt. ‘De staatssecretaris moet zelf iets doen. Het is gewoon verschrikkelijk hoe onze ouderen wonen’, zegt PvdA-Kamerlid Verbeet.

Kant (SP): ‘Het is belachelijk dat het zo lang duurt. Ross moet ingrijpen. En daarvoor is óók extra geld nodig.’

Ross’ partijgenoot Vietsch (CDA) is ‘niet verbaasd’ over de conclusies van het Bouwcollege. ‘We weten dat er veel moet gebeuren, maar we zitten op de goede weg. In 2010 moeten alle kamers voor drie of meer mensen verdwenen zijn.’ Momenteel wonen 17.700 ouderen nog in zo’n gedeelde ruimte met weinig privacy.

De Landelijke Organisatie Cliëntenraden (LOC) vindt de termijn die Ross hanteert voor verbeteringen – zes tot acht jaar – te lang. Directeur Van Gilse betwijfelt ook of er geld genoeg is, zoals de staatssecretaris stelt. Arcares, de branchevereniging voor verpleeg- en verzorgingshuizen, is daar evenmin gerust op.

Arcares wijst op de lange afschrijftermijn (vijftig jaar) voor de gebouwen. Die belemmert het tijdig inspelen op nieuwe eisen rond sanitair en zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen. Een kortere afschrijfperiode leidt echter tot hogere tarieven die opgebracht moeten worden door de belastingbetaler. Ross wil in 2006 een besluit nemen over de afschrijftermijn. ‘Als dat extra geld kost, zij dat zo. Ik ga niet eerst in mijn portemonnee kijken voor ik een visie ontwikkel.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden