NieuwsZorgpremies

Zorgpremies worden 5 euro per maand hoger, verwacht het kabinet

Het kabinet rekent op een beperkte stijging van de zorgverzekeringspremie in 2021. Bij de begroting gaat het kabinet uit van zo’n 5 euro per maand. De jaarpremie komt dan uit op 1.476 euro.

Het Albert Schweitzer ziekenhuis, waar patiënten met covid-19 liggen. Enerzijds waren er extra zorgkosten door de coronacrisis, anderzijds vielen door uitvallende reguliere zorg weer kosten weg. Beeld Arie Kievit
Het Albert Schweitzer ziekenhuis, waar patiënten met covid-19 liggen. Enerzijds waren er extra zorgkosten door de coronacrisis, anderzijds vielen door uitvallende reguliere zorg weer kosten weg.Beeld Arie Kievit

Het kabinet maakt jaarlijks op Prinsjesdag een schatting van de gemiddelde zorgverzekeringspremie. Dat is cruciaal bij het opmaken van de koopkrachtplaatjes. Voor de lagere inkomens wordt de stijging deels gecompenseerd door de zorgtoeslag. Het eigen risico blijft volgend jaar 385 euro. Dat betekent dat iedere 18-plusser zelf eerst 385 euro aan zorg moet uitgeven voordat de verzekering de kosten dekt. Voor sommige zorg, zoals de huisarts, geldt het eigen risico niet.

De zorgverzekeraars stellen zelf de premies voor hun verzekeringen vast. Zij moeten die premies uiterlijk in november bekendmaken zodat burgers de mogelijkheid hebben om voor de jaarwisseling van verzekering te wisselen.

De stijging van de premie blijft relatief beperkt omdat werkgevers, zelfstandigen en gepensioneerden volgend jaar iets meer moeten bijdragen. Zij betalen dit jaar iets te weinig premie. Dat wordt volgend jaar rechtgetrokken. De stijgende cao-loonkosten in de zorg zijn een belangrijke oorzaak van de premiestijging.

De laatste jaren schatte het kabinet de premie overigens steeds te hoog in. Dit jaar was de gemiddelde zorgpremie voor het hele jaar 7 euro lager dan geraamd; in 2019 was de premie 48 euro te laag; in 2018 63 euro.'

Weggevallen reguliere zorg

De verwerking van de kosten van de coronazorg maakt de vaststelling van de zorgverzekeringspremie dit jaar spannend. Dit jaar waren instellingen veel geld kwijt aan de coronazorg terwijl veel reguliere zorg juist wegviel. In juli sloten ziekenhuizen en zorgverzekeraars een akkoord over het verwerken van enerzijds de extra corona-uitgaven en anderzijds het wegvallen van uitgaven aan gewone ziekenhuiszorg. Vooral zelfstandige klinieken en zelfstandige zorgverleners als fysiotherapeuten en tandartsen hadden te maken met het wegvallen van zorg.

De inkomsten van zorgverzekeraars bleven ondertussen gelijk door de stabiele premies. De hogere acute uitgaven aan coronazorg worden nu weggestreept tegen de veel lagere uitgaven aan reguliere zorg. Ook met zelfstandige klinieken en zelfstandige zorgverleners zijn afspraken gemaakt. Daarvoor gebruiken verzekeraars de premie en, volgens hun lobbyclub Zorgverzekeraars Nederland, zo nodig hun financiële reserves.

Het kabinet heeft dit jaar ruim 1,6 miljard euro extra uit getrokken voor coronazorg. Zo is 700 miljoen euro uitgetrokken voor het ontwikkelen van een vaccin, 500 miljoen euro voor de aanschaf van ‘hulpmiddelen’ zoals mondkapjes en 300 miljoen voor het testen van burgers op het coronavirus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden