Zorgpremies pensionado's omlaag

DEN HAAG (ANP) - De zorgpremies voor remigranten naar Marokko en Turkije en de zogenoemde pensionado's worden een stuk lager. Maar de zorgtoeslag moet daardoor voor hen wel opnieuw berekend worden. Dat heeft minister Hoogervorst (Volksgezondheid) donderdag gezegd.

Hoogervorst beloofde de Tweede Kamer de premies voor het eind van het jaar ingevoerd te hebben. Dan krijgen de mensen ook de teveel betaalde premies met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2006 terug. Het ministerie schat dat het gaat om ongeveer 100.000 remigranten en pensionado's, inclusief hun kinderen.

Het gaat om zowel de AWBZ-premies, als de premies voor de zorgverzekeringswet. De rechter bepaalde onlangs dat hij AWBZ-premie moest aanpassen aan de kosten in het land waar de betreffende verzekerden wonen.

Geen beroep

Hoogervorst zei donderdag te denken dat hij in beroep die rechtszaak nog wel had kunnen winnen. Hij had besloten niet in beroep te gaan omdat de rechter hem voor een deel opdroeg te doen wat de Kamer ook wilde.

Hij zal bij de berekening van de hoogte van de premies per land rekening houden met de gemiddelde zorgkosten in dat land en de gemiddelde zorgkosten in Nederland.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden