NieuwsZorgverzekering

Zorgpremies grote verzekeraars tussen 3 en bijna 9 euro omhoog

De premies van alle grote zorgverzekeraars stijgen volgend jaar, maar de mate waarin ze stijgen loopt sterk uiteen. Bij CZ gaat het om een stijging van 8,65 euro, bij VGZ gaat de premie met 4,50 euro omhoog, bij Zilveren Kruis blijft de stijging beperkt tot 3 euro per maand.

Redactie
Een huisarts is in beschermende kleding onderweg naar een patiënt. Beeld ANP
Een huisarts is in beschermende kleding onderweg naar een patiënt.Beeld ANP

Na deze stijgingen is de premie van VGZ het goedkoopst met 124,50 euro per maand, Zilveren Kruis (de grootste zorgverzekeraar van het land) komt uit op 128,45, CZ stijgt door naar 129,60 euro. Eerder werd al bekend dat de premie bij verzekeraar DSW komend jaar stijgt met 6,50 euro per maand, tot 124,50 euro. De verzekeraar komt ieder jaar als eerste met de nieuwe zorgpremie.

Opvallend is dat behalve DSW dit jaar alle verzekeraars hebben gewacht tot 12 november, de uiterlijke datum waarop een premie bekend moet worden, om openheid van zaken te geven voor volgend jaar.

De premiestijgingen hangen niet zozeer samen met de coronacrisis. Hoewel ziekenhuizen daar meer kosten voor moesten maken – coronazorg is dure zorg – viel ook een groot gedeelte van de zorgvraag weg tijdens de eerste golf. Ziekenhuizen zijn voor die omzetuitval gecompenseerd door de verzekeraars, maar uiteindelijk komen de zorguitgaven daarmee ongeveer uit op wat de zorgverzekeraars hadden begroot.

Maar de gebruikelijke demografische en zorgkostenverhogende ontwikkelingen gaan ook volgend jaar door. Meer patiënten gebruiken dure medicijnen waardoor die uitgaven stijgen, de salarissen van het zorgpersoneel – de grootste kostenpost in zorguitgavenland, ongeveer 60 procent van alle kosten – gaan ook omhoog, en mensen worden ouder en krijgen daardoor vaker chronische aandoeningen, niet zelden meerdere tegelijk.

Om de premiestijging beperkt te houden, kiezen Zilveren Kruis, VGZ en CZ ervoor een deel van hun spaargeld in te zetten. Zilveren Kruis en CZ zo’n 100 miljoen euro, VGZ zelfs 150 miljoen. DSW besloot eerder dit jaar de reserves ongemoeid te laten, deels uit noodzaak, zei Aad de Groot, bestuursvoorzitter van de zorgverzekeraar in september tegen de Volkskrant. ‘Juist in deze onzekere periode kun je verzekeraars niet vragen fors in te teren op hun reserves.’ Dat is onverantwoord, aldus De Groot.

Het kabinet rekende op Prinsjesdag op een gemiddelde stijging van 5 euro per maand. Om middernacht is duidelijk of en hoeveel het kabinet ernaast zit met deze verwachting.

LEES OOK:

Zorgpremies worden 5 euro per maand hoger, verwacht het kabinet.

Té efficiënte zorg werkt tekorten in de hand − hoe moet het dan wel?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden