Zorgpremie per 1 juli fors omhoog

De premie voor de bijzondere ziektekosten, de AWBZ, gaat op 1 juli met een half procent omhoog. De opbrengst, 550 miljoen euro in 2003, moet de oplopende tekorten in de ziektekas een halt toeroepen....

Door Elaine de Boer en Marc Peeperkorn

Volgens het ministerie van Sociale Zaken leidt de premiestijging tot een koopkrachtdaling van circa 120 euro per jaar voor iemand met een modaal inkomen van 24 duizend euro.

Het kabinet zal de ongebruikelijke tussentijdse premieverhoging voor de AWBZ - van 12,05 naar 12,55 procent van de eerste twee schijven van het inkomen - vrijdag goedkeuren, laten nauw betrokken ambtenaren weten.

Tegelijkertijd krijgt de hele zorgsector, dus alle ziekenhuizen, specialisten, verpleeg- en bejaardenoorden, een korting van enkele honderden miljoenen opgelegd vanaf 1 juli. Ze moeten dat oplossen door efficiënter te werken.

Op deze manier wil minister De Geus van Volksgezondheid de pijn eerlijk verdelen tussen burgers en instellingen. De verhoging van de vaste ziekenfondspremie begin dit jaar leidde immers tot een storm van protest.

De bezuinigingen maken deel uit van de Voorjaarsnota waarin het kabinet de mee- en tegenvallers van het lopende begrotingsjaar vaststelt. Voor 2003 wordt rekening gehouden met een tegenvaller van in totaal 2,4 miljard. Vierhonderd miljoen was al voorzien maar nog niet gedekt. De grootste overschrijding, 1,5 miljard, doet zich voor bij de zorg. Met name de ouderen- en gehandicaptenzorg vallen duurder uit dan gepland. Verder zijn de uitgaven voor de huursubsidie hoger dan verwacht.

Het huidige kabinet grijpt ondanks de demissionaire status in bij de zorg, omdat langer wachten tot grotere financiële problemen leidt. Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) bepleitte onlangs al een verhoging van de AWBZ-premie met 1,6 procent.

De nu voorgestelde premieverhoging en korting zijn direct mogelijk; verkleining van het ziekenfondspakket en de invoering van eigen risico of eigen bijdragen kunnen op zijn vroegst in 2004. Dat wordt dus aan het nieuwe CDA/VVD/D66-kabinet overgelaten.

De onderhandelaars van deze partijen zijn het al eens over de meeste andere bezuinigingen voor dit jaar. Zo worden alle departementen tezamen minimaal gekort met 1,1 miljard door de budgetten niet volledig aan de inflatie aan te passen. Voor periodieken en bonussen voor ambtenaren is 200 miljoen minder beschikbaar.

CDA, VVD en D66 praten deze dagen verder over een besparing van nog eens zevenhonderd miljoen om het resterende 'gat' voor 2003 af te dekken. De onderhandelaars erkennen dat de maatregelen de koopkracht van de burgers dit jaar aantasten. Zij verwachten niettemin dat de meesten er in 2003 nog iets op vooruitgaan.

De bezuinigingen voor 2003 vallen in het niet bij de vijftien miljard die CDA, VVD en D66 tussen 2004 en 2007 willen besparen. De partijen zijn het daar nog steeds niet over eens, temeer daar een deel van de voorstellen de werkgelegenheid aantast. Het streven blijft het nieuwe kabinet op 1 juni in de startblokken te hebben.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden