'Zorgpremie kan met 15 euro omlaag'

Dankzij de enorme winststijging van de ziektekostenverzekeraars kan de premie voor ziektekosten voor elke premiebetaler omlaag met maandelijks 15 euro. Dit stelt de belangenvereniging voor medici en paramedici VvAA. Volgens een prognose van De Nederlandsche Bank komt de winst van de negen Nederlandse ziektekostenverzekeraars over 2012 uit op zeker 1,4 miljard euro.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JEROEN TROMMELEN

AMSTERDAM - Alleen al verzekeraar CZ, met een marktaandeel van 20 procent, maakte dinsdag een winst bekend van 518 miljoen euro. Wanneer de overige verzekeraars vergelijkbare resultaten hebben behaald, kan de winst van de sector uitkomen boven de 2 miljard euro.

De verzekeraars profiteren van de prijsdaling van medicijnen en een 'scherpe inkoop' van zorg. CZ maakt volgens zijn jaarverslag 363 miljoen euro winst op de basisverzekering en 41 miljoen op de aanvullende verzekeringen. Met beleggingen verdiende de instelling nog eens 114 miljoen euro. Het eigen vermogen groeide aan tot 2 miljard euro.

De verzekeraars kunnen het zich veroorloven die winst volledig ten goede te laten komen van premieverlaging, zegt Edwin Brugman, directeur kennismanagement van VvAA. 'De reserves van de verzekeraars zijn inmiddels hoog genoeg om eventuele tegenvallers te verwerken.'

In de Tweede Kamer zijn vrijwel alle partijen voorstander van het inzetten van de winsten voor premieverlaging. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers liet daarop weten dat ze zo'n premiedaling wel verwacht, maar de ze de verzekeraars daartoe niet wil verplichten.

VvAA publiceerde vorige week een rapport over de financiële positie van zorgverzekeraars. In 2011 was de winst van de sector 669 miljoen euro en bedroeg de nettowinst per verzekerde 56 euro. Dat was toen aanleiding om de premies te verlagen of gelijk te houden.

Volgens VVAA zijn de uitgaven van de zorgverzekeraars moeilijk te controleren en worden hoge reclame- en marketingkosten gemaakt om verzekerden te laten overstappen. Van concurrentie zou echter nauwelijks sprake zijn. De vier grote concerns, die samen 90 procent van de markt beheersen, exploiteren 20 van de 26 'merken' die op de markt van zorgverzekeraars actief zijn.

Elke overstapper kost de verzekeraars zo'n 400 euro aan reclame en marketing, zegt Brugman. Dat bedrag staat gelijk aan de winstmarge op twaalf klanten. Door de hoeveelheid merken wordt de illusie in stand gehouden van concurrentie, die volgens hem niet bestaat. 'Niemand zit te wachten op honderd aanvullende tandartsenverzekeringen. Die maken het aanbod minder transparant, waardoor mensen denken: laat maar.'

Sinds vorig jaar moeten de verzekeraars van De Nederlandsche Bank een groter deel van hun vermogen aanhouden als reserve: 11 in plaats van 9 procent. Sommige verzekeraars houden echter veel meer geld in kas dan dit wettelijk verplichte deel. Volgens Zorgverzekeraars Nederland, de belangenvereniging van de verzekeraars, gebeurt dit alleen uit voorzichtigheid.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden