Zorgpas bundelt gegevens alle behandelaars

Een pasje met een 'zorgnummer' brengt de medische gegevens van alle behandelaars van een patiënt samen. In theorie, want eerdere pogingen mislukten....

Iedere Nederlander krijgt over enkele jaren een zorgnummer, waarmee in theorie alle medische informatie over hem of haar kan worden opgevraagd. De patiënt maakt zelf uit door wie de gegevens kunnen worden ingezien. Er komt een beveiligingssysteem om inzage door onbevoegden te voorkomen. Het nummer wordt waarschijnlijk op een speciaal pasje vastgelegd.

Hierover zijn de meest betrokken partijen in de gezondheidszorg het maandag eens geworden. Zij ondertekenden daartoe in Den Haag een intentieverklaring. Over de invoering van een speciaal zorgnummer of zorgpasje is jaren vruchteloos gediscussieerd.

De verklaring is ondertekend door de verenigingen van huisartsen, specialisten, ziekenhuizen, apothekers, thuiszorginstellingen, fysiotherapeuten, verpleegkundigen en ziektekostenverzekeraars. Ook de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie en de ministeries van Volksgezondheid en Economische Zaken tekenden.

Minister Borst van Volksgezondheid toonde zich verheugd over het brede draagvlak voor de invoering van het Zorg Identificatie Nummer (ZIN). De automatisering in de zorgsector is volgens haar nog te veel een eilandencultuur. 'Iedereen is er wel mee bezig, maar er is geen uitwisseling van informatie. Terwijl patiënten tegenwoordig niet meer één behandelaar hebben, maar een heel gezelschap.'

Voorzitter E. Brinkman van het ICT Platform Zorg, dat het zorgnummer voorbereidt, zei dat het niet de bedoeling is alle patiëntengegevens in één computer te gooien. De informatie blijft in beheer van de behandelend arts, het ziekenhuis of de apotheker, maar komt wel over en weer beschikbaar. Om uitwisselbaarheid mogelijk te maken, worden technische en inhoudelijke standaards ontwikkeld.

Het zorgnummer wordt niet gelijk aan het belastingnummer (sofinummer), zoals de ziektekostenverzekeraars hadden gewild. Meerdere beroepsgroepen en de patiëntenverenigingen hadden daar bezwaar tegen. Wel wordt het sofinummer gebruikt als basis. Het gaat, in de woorden van Brinkman, in de gehaktmolen en daarna in de mixer, om er onherkenbaar weer uit te komen.

Er komt een onafhankelijke instantie, die erop toeziet dat alleen met toestemming van de patiënt informatie beschikbaar komt voor andere beroepsgroepen dan de behandelend arts. Als een patiënt niet wil dat een fysiotherapeut de medische gegevens van een ziekenhuisopname inziet, dan wordt die informatie vergrendeld. Brinkman wil dat onbevoegd gebruik streng wordt bestraft.

Gebruik van het zorgnummer wordt wettelijk verplicht voor beroepsgroepen. Patiënten hebben het recht een ZIN-nummer te weigeren. Voor hen verandert er dan niets.

Met het zorgnummer zal eerst in bepaalde regio's geëxperimenteerd worden. In Eemland zijn al vergevorderde plannen voor de invoering van een zorgpas, waarvan gisteren een proefversie aan minister Borst werd gepresenteerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden