Zorgpartners Friesland heet Paul Smits van harte welkom

ANA VAN ES

GRONINGEN - Paul Smits, de omstreden oud-bestuurder van het Rotterdamse Maasstad-ziekenhuis, heeft een nieuwe baan gevonden. Hij wordt interim-directeur bij de noordelijke ziekenhuisorganisatie Zorgpartners Friesland.

Smits moest in augustus 2011 opstappen bij het Maasstad-ziekenhuis nadat onder zijn leiding een uitbraak van de dodelijke Klebsiella-bacterie was verzwegen. Hij raakte al eerder in opspraak: als ziekenhuisbestuurder in Den Haag betichtte hij verpleegkundige Lucia de B. van moord op patiënten, naar later bleek ten onrechte.

Maar in Friesland laten ze zich niet afschrikken door deze reputatie. 'Smits verdient een tweede kans', zegt Wander Blaauw, bestuursvoorzitter van Zorgpartners Friesland, de organisatie achter het Medisch Centrum Leeuwarden, het Tjongerschans ziekenhuis in Heerenveen en enkele verpleegtehuizen. 'Ik heb uitvoerig met hem gesproken en ben ervan overtuigd dat hij van zijn fouten heeft geleerd.'

Blaauw, die hem kent uit zijn tijd bij het Maasstad, heeft Smits persoonlijk gevraagd. 'Hij is een gerenommeerd ziekenhuisbestuurder en was beschikbaar.'

Smits gaat twee dagen per week leiding geven aan de polikliniek in Harlingen, de hartafdeling in Leeuwarden en de afdeling psychiatrie.

Blaauw heeft met het tekenen van de benoemingspapieren gewacht tot het onderzoeksrapport was verschenen van de commissie-Lemstra over de aanpak van de Klebsiella-uitbraak. Smits wordt daarin afgeschilderd als een bestuurder voor wie veiligheid van minimaal belang was en die zich liet 'verblinden' door de score op ziekenhuisranglijsten in het AD en Elsevier.

'Uit het rapport blijkt dat veel meer mensen fouten hebben gemaakt', zegt Blaauw. 'Smits heeft het Maasstad-ziekenhuis weer op de kaart gezet. Daarna zijn er allerlei zaken fout gegaan, waarvoor hij eindverantwoordelijkheid droeg.' Bij Zorgpartners Friesland, stelt hij, kan zoiets niet opnieuw gebeuren. 'Hij krijgt hier geen eindverantwoordelijke functie. Ik ben zelf eindverantwoordelijk.'

De ondernemingsraad staat achter de benoeming van Smits. 'Het is duidelijk wat hij niet goed heeft gedaan, maar je moet ook kijken naar wat goed ging', zegt voorzitter Herman Jongbloed.

Zorgpartners Friesland bestaat pas sinds begin dit jaar. De zakelijke ervaring van Smits is van waarde bij het verder uitbouwen van de organisatie, verwacht Jongbloed.

Smits, die maximaal een half jaar zal aanblijven, gaat per auto van zijn woonplaats Amsterdam naar Leeuwarden reizen, waar zijn nieuwe werkgever hoofdkantoor houdt. Zijn salaris bedraagt 140 euro per uur. 'Net zo veel als medisch specialisten bij ons verdienen', zegt Blaauw.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden