Zorgopleidingen snelste stijger op hbo

AMSTERDAM - Van alle hbo-opleidingen zijn de zorgopleidingen vorig jaar het hardst gegroeid. Het aantal aanmeldingen steeg met 6,5 procent naar tienduizend, meldt de HBO-raad. Dat komt vooral door de interesse in de opleiding tot verpleegkundige, waarvoor het aantal aanmeldingen met 9,5 procent steeg.

Transport van een patiënt in een ziekenhuisbed in het Izakia-ziekenhuis in Rotterdam. © anp

'Die extra verpleegkundigen zullen over een jaar of vier met open armen worden ontvangen in de zorg', stelt voorzitter van de HBO-raad Guusje ter Horst. Zij hebben hun baan straks voor het uitkiezen, denkt de oud-minister.

Veruit de meeste studenten kiezen voor een economische opleiding, maar de interesse hiervoor daalde met 2,7 procent naar ruim veertigduizend. Daarmee zijn de economische opleidingen de hardste dalers.

Techniek

Op de tweede plaats komen de technische opleidingen, waarvoor zich ruim zeventienduizend scholieren aanmeldden. Dat is een stijging van 0,6 procent.

Het totaal aantal aanmeldingen bleef vrijwel stabiel op ruim 99 duizend. Van elke tien eerstejaars komen er vier van de havo, drie van het mbo, een van het vwo en twee volgden al eerder een hbo-opleiding. In totaal staan 417 duizend studenten ingeschreven op een hbo-opleiding. Dat is 3,4 procent meer dan vorig jaar.