Zorginstellingen vaker verrast door inspectie

Ziekenhuizen en verpleeghuizen kunnen vaker onaangekondigd de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op bezoek krijgen. Dat kondigde minister Klink van Volksgezondheid woensdag aan in de Tweede Kamer....

ANP

Nu kan de inspectie ook al zomaar op de stoep staan, maar dat is niet de regel. Klink wil dat verrassingsbezoeken de overhand gaan krijgen, zeker als er signalen zijn over misstanden in een zorginstelling.

Vanuit de Tweede Kamer klonk de kritiek dat instellingen nu te veel de gelegenheid hebben om wantoestanden snel weg te poetsen voordat de inspectie langskomt voor een gepland bezoek.

De Kamer maakte zich ook zorgen over de te geringe mogelijkheden van de patiënt om zijn beklag te doen over slechte zorg. De minister antwoordde dat elke instelling een functionaris moet krijgen waar patiënten terechtkunnen. Biedt dat geen soelaas, dan moeten ze naar een onafhankelijke externe klachtencommissie kunnen stappen, die meer bevoegdheden moet krijgen dan bestaande klachtenorganen. Zo'n commissie moet kunnen regelen dat een patiënt bijvoorbeeld inzage in zijn dossier krijgt, als deze daarom vraagt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden