Zorginstelling voor gehandicapte jongeren fraudeerde vermoedelijk voor miljoenen met nooit geleverde zorg

Bestuurders van een inmiddels failliete zorginstelling uit Ermelo hebben vermoedelijk voor miljoenen euro's aan zorggeld achterover gedrukt. De instelling voor verstandelijk beperkte jongeren zou alleen al in 2015 1,3 miljoen euro aan nooit geleverde zorg hebben gedeclareerd, op kosten van de belastingbetaler, meldt Het Financieele Dagblad. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis zegt een onderzoek te zijn gestart naar mogelijke malversaties met het persoonsgebonden budget (pgb) van cliënten van de zorginstelling.

Jonathan Witteman
Er zou voor ongeveer 1,3 miljoen euro gefraudeerd zijn. Beeld anp
Er zou voor ongeveer 1,3 miljoen euro gefraudeerd zijn.Beeld anp

Het bedrijf Zorg en Ondersteuning verleende zorg aan jongeren met een licht verstandelijke beperking of een psychiatrische aandoening. Volgens het FD probeerde het bedrijf zo hoog mogelijke vergoedingen voor de geleverde zorg los te peuteren. Het personeel vroeg cliënten bijvoorbeeld hun gebreken te overdrijven, in de hoop dat ze dan het maximale pgb toegekend kregen, ontdekte Zilveren Kruis. Dat hoge pgb werd vervolgens uitgekeerd aan de zorginstelling.

De tientjespot van H.

Zo adviseerde directeur Aziz H. een nieuwe cliënt die medisch gekeurd moest worden een paar dagen lang niet te douchen en zijn medicijnen niet in te nemen. Vlak voor het gesprek bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) in Utrecht dronk hij zich op aanraden van H. een stuk in de kraag, zodat hij minder coherent zou overkomen. 'Nou, dat werkte', zegt de cliënt in het FD: 'Ik werd ingedeeld in een hoge schaal, goed voor ruim 50 duizend euro per jaar.'

Ex-personeelsleden van Zorg en Ondersteuning vertelden het FD dat het Ermelose bedrijf sommige jongeren, veelal met de verstandelijke vermogens van een achtjarige, onderbracht in huizen waar officieel 24 uur per dag toezicht moest zijn. In praktijk bleek het 24 uurs-toezicht te bestaan uit een telefoonnummer dat cliënten konden bellen als er problemen waren. De personeelsleden laakten ook een afkoopregeling die op de werkvloer de 'Tientjespot van H.' werd genoemd. Als H. klagende of lastige jongeren wilde sussen, gaf hij ze een tientje om sigaretten of wiet te kopen. Het tientje kwam uit het pgb-budget van de jongeren zelf.

De zorgverleners liepen tegen de lamp toen ze 18 uur declareerden op een dag. Beeld anp
De zorgverleners liepen tegen de lamp toen ze 18 uur declareerden op een dag.Beeld anp

Argwaan

Zilveren Kruis kreeg argwaan doordat de verzekeraar declaraties kreeg van één en dezelfde zorgverlener voor het verlenen van 18 of 18,5 uur zorg per dag aan cliënten met verschillende woonplaatsen. Die zorgverlener was Mustapha A., een ex-werknemer van Zorg en Ondersteuning. Na het opheffen van de Ermelose BV nam hij een aantal cliënten over met zijn eenmanszaak Succeszorg. 'Het is niet aannemelijk dat de heer A. naast de reistijd van zijn woonplaats Huizen naar de woonplaatsen van de cliënten ook nog 18 tot 18,5 uren zorg per dag kan leveren', schrijft Zilveren Kruis in een onderzoek waaruit het FD citeert.

Aziz H. en Mustapha A. waren woensdag niet bereikbaar voor commentaar. Zilveren Kruis, dat de door het FD genoemde feiten bevestigt, kan lopende het onderzoek nog niet zeggen hoeveel geld er in totaal gemoeid is met de fraude. De verzekeraar wil het onterecht gedeclareerde zorggeld terugvorderen bij de fraudeurs. Het Openbaar Ministerie, dat door de gemeente Ermelo is ingelicht over de fraude, vindt het te vroeg om iets te zeggen over een eventueel strafrechtelijk onderzoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden