Zorginstelling nam zedendelinquent aan

SEIN, een zorginstelling voor zware epilepsiepatiënten, heeft een zedendelinquent aangesteld als groepsbegeleider. De instelling lag eerder onder vuur van de inspectie vanwege patiënten die er onder verdachte omstandigheden overleden.

De rechtbank in Haarlem.Beeld ANP

De groepsleider, Lars van der H., werd in 2011 door de rechter veroordeeld wegens seksueel misbruik van zeven minderjarigen. In tv-programma De Vijfde Dag zegt Van der H. vanavond dat hij de instelling al tijdens zijn sollicitatie op de hoogte bracht van de strafzaak.

In een verklaring stelt SEIN daarentegen dat Van der H. het management net na zijn proeftijd begin 2012 heeft verteld dat hij verwikkeld was in een strafproces. 'SEIN is met de ex-medewerker overeengekomen dat zijn dienstverband onmiddellijk zou worden beëindigd bij een veroordeling.'

Die veroordeling was er op dat moment echter al, want in maart 2011 vonniste de rechtbank Haarlem 24 maanden celstraf voor Van der H. wegens zeven gevallen van seksueel misbruik. Zijn slachtoffers waren puberjongens die hij leerde kennen via het kerkgenootschap waarvan hij lid was.

Van der H. ging in beroep. Hoewel de rechtbank oordeelde dat 'ernstig rekening' moet worden gehouden met recidive, mocht hij het hoger beroep in vrijheid afwachten. In de periode dat de beroepszaak liep, solliciteerde Van der H., voorheen leraar op een middelbare school, als groepsleider bij SEIN.

De Vijfde Dag deed onderzoek naar de zaak. In het EO-programma zegt Van der H.: 'Zij zijn vanaf het eerste moment dat ik daar kwam werken volledig op de hoogte geweest van mijn verhaal.'

Hem is niet gevraagd om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Zorginstellingen zijn (nog) niet wettelijk verplicht nieuwe werknemers zo'n verklaring te vragen, maar mogen dat wel.

Risico
Van der H. kwam te werken met oudere gehandicapte patiënten, 'nimmer met kinderen of jongeren', stelt SEIN. Maar juist bij werk met hulpbehoevenden is 'het risico van zeden- en geweldsdelicten' aanwezig, blijkt uit het screeningsprofiel dat wordt gebruikt bij de beoordeling van VOG-aanvragen. Naast het gebouw waar Van der H. werkte, op het SEIN-terrein in Cruquius (bij Amsterdam), zit een school voor kinderen met epilepsie.

In 2012 kwamen collega's van Van der H. achter zijn verleden. Naar aanleiding van de onrust die hierdoor ontstond, heeft SEIN 'in onderling overleg' met de groepsleider besloten zijn werkzaamheden te beeindigen.

Lars van der H. werd in december 2012 in hoger beroep tot 30 maanden celstraf veroordeeld. Hij ging in cassatie bij de Hoge Raad en is nog steeds op vrije voeten. Aan de Volkskrant laat hij weten onschuldig te zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden