Update

Zorginspectie: opheldering over RTL-camera's in VUmc

De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil opheldering van het VU medisch centrum (VUmc) in Amsterdam in verband met opnames van een tv-programma op de afdeling spoedeisende hulp. Dat bevestigt de inspectie aan vk.nl.

Het VU Medisch Centrum in Amsterdam. © ANP

Het VUmc zou het medisch beroepsgeheim hebben geschonden door opnamen toe te staan voor het RTL-realityprogramma 24 uur tussen leven en dood. Dat zeiden althans hoogleraar medisch recht Johan Legemaate en medisch ethicus Erwin Kompanje gisteravond in Nieuwsuur. 'Wij willen nadere informatie van het VU om in beeld te krijgen wat er precies is gebeurd', stelt een woordvoerster van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Op verdere stappen wil ze niet vooruitlopen.

Meekijken

Tv-producent Eyeworks kon in opdracht van RTL 4 via tientallen op afstand bedienbare camera's meeluisteren en meekijken naar behandelingen en gesprekken van de patiënten. Vaak werd naderhand pas om toestemming gevraagd. Een vader vertelde in Nieuwsuur hoe hij urenlang bij zijn minderjarige dochter op de spoedeisende hulp verbleef en dat hun later pas werd verteld dat alles was gefilmd.

Eyeworks filmde onder meer het vertrouwelijke gesprek tussen zijn dochter en een kinderarts, waar de vader op verzoek van de arts niet bij aanwezig was. Het Amsterdamse ziekenhuis VUmc heeft vandaag excuses aangeboden aan de vader en dochter. VUmc verzekert bovendien dat bij de opnames zo zorgvuldig mogelijk is gewerkt.

Volgens een woordvoerster zijn er in sommige gevallen fouten gemaakt. Daarom bekijkt het ziekenhuis nu nogmaals wat er precies gebeurd is.

Toestemming

Patiënten worden volgens het VUmc zo snel mogelijk geattendeerd op de opnames en gevraagd of ze toestemming geven. Soms gaat de zorg voor, en wordt pas achteraf permissie gevraagd. Ook krijgen ze altijd inzage. Mensen kunnen zich achteraf altijd terugtrekken, stelt het VU, in een uitvoerige verklaring die op de site van Nieuwsuur is te lezen. In 16 dagen filmen zijn volgens het ziekenhuis in totaal 215 mensen gefilmd. Van hen hebben 65 achteraf geen toestemming gegeven om de beelden uit te zenden.

Vooraf toestemming
De zorginspectie wijst er echter op dat bij opnames voor tv-programma's altijd vooraf en achteraf toestemming moet worden gevraagd. 'Dat is bij eerdere programma's die zijn gemaakt rond ziekenhuizen ook altijd zo gebeurd. We gaan nu uitzoeken hoe dat hier is verlopen.'

Maar volgens het VU is het zonder toestemming direct meekijken door tv-makers vaker gebeurd. 'Dit is vergelijkbaar met situaties waarbij toestemming wordt verleend aan nieuwsredacties die bijvoorbeeld toeloop op de spoedeisende huilp in beeld willen brengen in geval van gladheid. Maar ook wanneer een arts of medewerkers worden gevolgd in documentaires'.

Het programma 24 uur tussen leven en dood staat vanaf half maart in de uitzendschema's van RTL 4. De inspectie kan uitzending niet voorkomen. 'Daar gaat de rechter over.'

RTL Nederland is vooralsnog onbereikbaar voor commentaar. Ook Eyeworks is sinds de uitzending van Nieuwsuur niet bereikbaar voor een reactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden