Zorginspectie berispt psychiatrieklinieken

De Inspectie voor de Gezondheidszorg tikt de drie psychiatrische klinieken in Amsterdam op de vingers. Zij zullen morgen in een gesprek op het ministerie van Volksgezondheid in Den Haag op hun verantwoordelijkheid worden gewezen....

Het was voor het eerst dat een psychiatrische instelling via de rechter werd gedwongen een plaats voor een patiënt te regelen. Daarmee breidt zich de trend uit van door de rechter afgedwongen zorg. De afgelopen twee jaar gebeurde dat ook in de thuiszorg en gehandicaptenzorg.

Het kort geding van zondag tegen de instelling Buiten-Amstel, de voormalige Valerius-kliniek, was aangespannen door de gemeente Amsterdam. Daar wordt de politie voortdurend opgezadeld met psychiatrische patiënten die nergens terecht kunnen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg wijst de instellingen op hun wettelijk plicht gehoor te geven aan een bevel van de burgemeester tot dwangopname. 'Ze mogen een zwaar gestoorde patiënt niet zomaar op straat laten staan', aldus de inspectie. Hebben de instellingen geen plaats dan moeten zij elders opname regelen.

Minister Borst van Volksgezondheid is 'zeer verbaasd' over de problemen in Amsterdam, aldus haar woordvoerder. De drie klinieken hebben vorig jaar geld voor acht extra bedden gekregen. Zij gaven de minister de garantie daarmee uit de voeten te kunnen.

Borst beseft dat sprake is van een landelijk probleem. Daarom gaat zij deze week met de overkoepelende Geestelijke Gezondheidszorg Nederland (GGZ) praten.

Overwogen wordt een centraal meldpunt voor psychiatrische crisisopnamen in te stellen.

Het afdwingen van plaatsen in zorginstellingen blijft een probleem. De gezondheidszorg wordt door de overheid gestuurd en gebudgetteerd, maar de instellingen zelf zijn particuliere organisaties. Zij hebben geen opnameplicht.

Psychiatrische klinieken zijn een uitzondering. Burgemeesters kunnen een 'bevel' uitvaardigen tot opname. Maar instellingen negeren zo'n opdracht regelmatig met een beroep op het tekort aan bedden en/of personeel. Voor dat laatste zijn zij weer afhankelijk van de overheid, die het budget vaststelt.

De psychiatrische klinieken wijten het beddentekort ook aan de stagnerende doorstroming van hun patiënten naar verpleeghuizen.

De verpleeghuizen kampen met lange wachtlijsten. Zij zijn, evenals ziekenhuizen en verzorgingshuizen, tot nu toe echter aan justitie ontsnapt. De thuiszorg en de gehandicaptenzorg kregen daar wel mee te maken.

In 1999 wisten wachtlijstpatiënten voor thuiszorg via de rechter thuiszorg af te dwingen. De ziektekostenverzekeraar, aan wie burgers premie betalen voor hun gezondheidszorg, diende onmiddellijk hulp te regelen.

Een proces van ouders van gehandicapte kinderen tegen hun verzekeraar mislukte vorig jaar. Volgens de rechter moesten zij in dit geval de overheid aanklagen, omdat deze onvoldoende gehandicapteninstellingen bouwt. De ouders spanden daarop een kort geding tegen de staat aan, maar trokken dat in toen het ministerie nieuwbouw beloofde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden