Zorggroep Oost-Gelderland wil vaste banen omzetten in onbeschermde contracten Gezinsverzorgsters demonstreren tegen ontslag

Ruim vijfhonderd gezinsverzorgsters hebben zaterdag op de Veemarkt in Doetinchem gedemonstreerd tegen het ontslag dat hen is aangezegd door de Zorggroep Oost-Gelderland....

INEKE JUNGSCHLEGER

Van onze verslaggeefster

DOETINCHEM

Sprekers van Abvakabo (FNV) en CFO (CNV) zeiden dat werkgevers elders in het land een vrijbrief krijgen om gezinsverzorgsters te dwingen op uitzendbasis te gaan werken wanneer de Zorggroep Oost-Gelderland zijn plan doorzet.

Deze werkgever wil de vaste banen van 700 van de 2400 werknemers omzetten in zogeheten alpha-contracten. De gezinsverzorgsters zijn dan niet langer in dienst van de Zorggroep Oost-Gelderland, maar rechtstreeks van hun cliënten. Als alpha-hulp blijven zij hetzelfde werk doen, namelijk zorgen voor thuiswonende zieken en hulpbehoevende bejaarden, maar dan zonder ziektekostenverzekering, zonder vakantiedagen en zonder ontslagbescherming. Zij zijn niet langer verzekerd van een minimumaantal uren.

Onder de leuze 'Je bent een rund als je met gezinsverzorgsters stunt' maakten de demonstranten zich kwaad op hun werkgever, die vlak voor Kerstmis aankondigde dat zij in januari hun vaste baan moesten inleveren in ruil voor alpha-contracten. 'Met ons kunnen ze alle kanten op, want wij laten onze cliënten niet in de steek. Onze goedheid wordt misbruikt.'

De bonden eisen dat de 700 thuishulpen in dienst blijven van de Zorggroep Oost-Gelderland. De zorggroep kampt met een tekort van anderhalf miljoen gulden. De schuld van het tekort ligt volgens haar bij de overheid, die minder geld besteedt aan thuiszorg.

Niet alleen in Oost-Gelderland leidt de ongerustheid over de bezuinigingen in de thuiszorg tot actie. Vandaag vergadert de pas opgerichte Vereniging van Instellingen voor Thuisverzorging (VIT) over een gezamenlijke stellingname van de dertig instellingen die in januari hun krachten bundelden. De vereniging is opgericht omdat de instellingen veel last hebben van het onduidelijke overheidsbeleid. Ook vinden zij dat hun belangen onvoldoende worden behartigd door de Landelijke Vereniging voor Thuiszorg (LVT).

'De LVT legt naar onze smaak te veel nadruk op de wijkverpleging en op het tot stand komen van grote fusies', zegt P. Vreugdenhil, een van de werkgevers die het initiatief namen voor de oprichting van de VIT. Hij ziet geen heil in versnippering en hoopt dat de LVT onder invloed van de nieuwe vereniging het beleid zal bijstellen. Daarom blijven de dertig leden van de VIT voorlopig ook lid van de LVT.

De belangenvereniging voor gezinsverzorgenden Sting spoorde de afgelopen weken haar vierduizend leden aan om minister Borst, staatssecretaris Terpstra en een aantal kamerleden brieven te schrijven over hun werkomstandigheden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden