Zorgen voor morgen

Grote kans dat je je pensioen minder goed voor elkaar hebt dan je denkt. Een stichting heeft daarom een handige site ontwikkeld.tekst Gijs Herderscheê en Bregje van Zundert..

Pensioen? Dat is toch iets voor later? Ja, het is je inkomen voor je oude dag. Maar wat je nú doet of laat – trouwen, kinderen krijgen, nieuwe baan, stoppen met werken – beïnvloedt je pensioen later. Daar staan te weinig (jonge) mensen bij stil. Dat blijkt uit onderzoek van stichting Pensioenkijker.nl.

Hoewel 70 procent van de werknemers aangeeft de pensioenregeling tamelijk tot zeer belangrijk te vinden, weet een groot deel van diezelfde groep niet wat de pensioenregeling inhoudt. ‘Het zal wel goed geregeld zijn’, is meestal de gedachte. En dat is niet juist. ‘Mensen zijn te goed van vertrouwen’, zegt Gerjoke Wilmink, directeur van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, Nibud. ‘En daar moeten we iets aan doen. We moeten werken aan bewustwording over pensioenen.’

Daarom heeft een reeks sociaal-economische organisaties, van Nibud en Consumentenbond tot het Verbond van Verzekeraars en van de vakbeweging tot de werkgevers en de door hen bestuurde pensioenfondsen, stichting Pensioenkijker.nl opgericht.

Vertrouwen

Vertrouwen
‘Eenvijfde tot een kwart van de loonkosten bestaat uit pensioenkosten. Denk je in: per week werk je minimaal een dag voor je pensioen. Dat is voor veel mensen de grootste uitgavenpost. Daar moeten ze dan wel goed naar kijken’, betoogt Wilmink met Klaske de Jonge, directeur van de Consumentenbond.

Vertrouwen
Vaak hoor je dat Nederland het beste pensioensysteem van de wereld heeft. Dan zou je kunnen denken dat het wel los zal lopen. Maar dat goede vertrouwen breekt veel werknemers later – na hun 65ste – op, zeggen De Jonge en Wilmink. Zij citeren uit onderzoek dat het Nibud vorig jaar uitvoerde; daaruit blijkt dat bij het gros van de 65-plussers het pensioen lager is dan gedacht.

Vertrouwen
De stichting adviseert jongeren daarom gerust een mooie tijdvretende hobby te nemen, maar zeker ook tijdig extra te sparen voor het pensioen. Want valt de hoogte van het pensieon veel 65-plussers nu al tegen, veel pensioenregelingen zijn de laatste jaren sterk versoberd, waardoor de kans groot is dat het pensioen voor de huidige werkers nog meer zal tegenvallen.

Maak een plan

Maak een plan
Wilmink en De Jonge erkennen volmondig dat het voor jongeren lastig kan zijn extra te sparen voor het pensioen. ‘Er kunnen andere, acutere wensen zijn. Een huis, een opleiding, reizen. Maar maak toch bewust keuzes en kijk naar de pensioenregeling die de werkgever biedt. Meestal moet je daar verplicht aan meedoen. Ga wel zelf na wat de regeling je later op kan leveren. Kijk naar een nabestaandenregeling. Heb je die nodig voor partner of kinderen, of niet?’

Maak een plan
Wilmink dringt erop aan dat jongeren tijdig een ‘financieel plan trekken’, onder het motto: ‘wie lang spaart, profiteert lang van beleggingsopbrengsten.’

Pensioen meenemen

Pensioen meenemen
Alle pensioenregelingen hebben hun eigenaardigheden. Er kunnen daardoor geen eenduidige adviezen gegeven worden, geven De Jonge en Wilmink toe. Hoe zit het bijvoorbeeld met het meenemen van je opgebouwde pensioen als je van baan verandert?

Pensioen meenemen
‘Daar spelen zoveel variabelen mee. Dan moet je kijken naar de waardevastheid van de opbouw die je achterlaat bij de oude werkgever. Als de opbouw bevroren wordt, daalt de koopkracht. Maar als het fonds van de oude werkgever er goed voorstaat en de opbouw de komende jaren met het inflatiecijfer of de loonstijging wordt verhoogd, en het fonds van de nieuwe werkgever dat niet kan, kan het raadzaam zijn de opbouw achter te laten bij het fonds van de oude werkgever’, zegt Wilmink.

Pensioen meenemen
De afweging of pensioen moet meeverhuizen naar de nieuwe werkgever, moet ieder voor zich maken. ‘Maar wel op de juiste gronden. En om die afweging goed te maken’, zegt De Jonge, ‘kan iedereen beginnen door op onze site te kijken. Natuurlijk kan iedereen ook bij zijn eigen pensioenfonds te rade gaan, de afdeling personeelszaken of bij onafhankelijke financieel adviseurs. Maar verdiep je erin.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden