Zorgen over stembusfraude in Afghanistan

amsterdam – Waarnemers van de Afghaanse parlementsverkiezingen van zaterdag zetten grote vraagtekens bij de legitimiteit ervan. Dat werd gisteren bekend, toen het tellen van de stemmen van start ging....

Van onze redactie buitenland

De Stichting voor Vrije en Eerlijke Verkiezingen in Afghanistan zegt dat het ’ernstige zorgen heeft over de kwaliteit van de verkiezingen’, gezien de onveiligheid en de ontelbare klachten over fraude. Zo zou de ’onuitwisbare’ inkt gemakkelijk van de vingers af te wassen zijn geweest, werden kiezers met valse stempassen toch toegelaten en werden in veel provincies gevallen van het volproppen van stembussen met valse biljetten gemeld.

Het Afghaans-Nederlandse parlementslid Qadriya Yasdanparast, heeft ook grote vraagtekens bij de stembusgang. Zij stelde zich dit jaar opnieuw kandidaat en voerde de afgelopen weken campagne. Haar indruk is dat de verkiezingen, net als de presidentsverkiezingen van vorig jaar, frauduleus verlopen zijn, zij het iets minder erg, aldus Yasdanparast.

„Er was sprake van veel nepstempassen, dat is wel duidelijk. En de kleur van de inkt vervaagde snel. Maar ik heb wel de indruk dat de veiligheid iets beter was dan vorig jaar”, stelt de parlementskandidate.

Tijdens deze verkiezingen zijn ten minste 21 burgers en negen politieagenten om het leven gekomen. Er vonden 43 bomaanslagen en 78 raketaanvallen plaats, aldus het ministerie van binnenlandse zaken. Ook werden twee medewerkers van stembureaus op zaterdag ontvoerd en gisteren vermoord teruggevonden.

Het is nog onduidelijk hoe hoog de opkomst was, maar de eerste cijfers van de IEC, de onafhankelijke kiescommissie, geven aan dat het zo’n vier miljoen mensen zouden zijn. Dat betekent dat zo’n 24 procent van de stemgerechtigden zaterdag zijn stem heeft uitgebracht.

Kandidaat-parlementslid Yasdanparast vraagt zich af of dat klopt. „Ik heb toch sterk de indruk dat het er aanzienlijk minder zijn. Heel veel mensen hebben niet kunnen deelnemen, dat is oneerlijk en tragisch. We zullen zien hoeveel het er uiteindelijk zijn, maar de vraag is inderdaad hoe legitiem de volksvertegenwoordiging is met zo’n lage opkomst.”

Yasdanparast zegt al van de officiële kiescommissie te hebben vernomen dat zij wel is herkozen.

Een goed verloop van de verkiezingen is van groot belang voor de Afghaanse regering, die eind vorig jaar veel geloofwaardigheid verloor toen de presidentsverkiezingen zeer frauduleus bleken te zijn verlopen, vooral in het voordeel van president Karzai. Bijna een derde van de stemmen voor Karzai bleek ongeldig.

De aantijgingen betekenen dat het tellen van de stemmen en de onderzoeken naar fraude zeer grondig moeten worden gedaan om een legitieme uitkomst te kunnen garanderen. De definitieve uitslag wordt pas begin oktober verwacht en dan zullen er nog weken van fraudeonderzoeken volgen voordat de winnaars officieel bekend worden gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden