Zorgen over seksleven Zweedse burgers, overheid begint groot onderzoek

De Zweedse regering gaat een grote populatiestudie uitvoeren naar het seksleven van de inwoners van het land. De toenemende berichtgeving in de Zweedse media dat inwoners van het Scandinavische land steeds minder de liefde bedrijven is hiervoor de aanleiding.

Redactie
De Zweedse overheid is bezorgd over het seksleven van de Zweden. Beeld anp
De Zweedse overheid is bezorgd over het seksleven van de Zweden.Beeld anp

'Het is belangrijk om te onderzoeken of dat inderdaad het geval is en wat hiervan de reden is', zegt minister van Volksgezondheid Gabriel Wikström vandaag in het Zweedse dagblad Dagens Nyheter. De minister wijst erop dat wanneer stress of andere gezondheidsproblemen het seksleven van de Zweden negatief beïnvloeden dit 'ook een politiek probleem is'.

Maar seksuele politiek moet zich volgens Wikström niet alleen richten op specifieke problemen. 'Het moet ook gaan over wat aangenaam is. Als we daar niet meer aandacht aan gaan besteden, kunnen we de bestaande seksuele problematiek nooit oplossen', schrijft hij vandaag, eveneens in Dagens Nyheter, in een opinieartikel.

Droom

'Terwijl onze hele samenleving doordrongen lijkt van seks (...) is het onderwerp helaas nog steeds omgeven door schaamte en strenge normen. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom het onderwerp ondanks de centrale rol die het in het leven van mensen speelt, vreemd genoeg ontbreekt op de politieke agenda.' Politici spreken volgens Wikström alleen over seks in termen van goed te definiëren problemen zoals soa's, ongewenste zwangerschappen en verkrachting.

'Ik droom van de dag waarop alle kinderen die geboren worden welkom zijn, mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn aan elkaar, en seksualiteit een expressie is van intimiteit, plezier en tederheid', schrijft de minister. Hij heeft de Zweedse openbare gezondheidsagentschap gevraagd om de populatiestudie uit te voeren. In mei 2018 zullen de eerste resultaten worden gepresenteerd. Twintig jaar geleden werden de Zweden voor het laatst in grote getale gevraagd naar hun seksgewoonten.

In Nederland voert Rutgers Kenniscentrum Seksualiteit iedere drie jaar een onderzoek uit naar de seksuele gezondheid van Nederlanders. De nieuwste monitor wordt dit jaar voorbereid en zal in 2017 verschijnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden