Zorgen over kwaliteit Engelstalig onderwijs universiteiten en hogescholen

Universiteiten en hogescholen zijn vaak niet goed uitgerust om Engelstalig onderwijs te geven. Dit blijkt uit onderzoek van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) in opdracht van het ministerie van Onderwijs.

Ike Teuling
Studenten van de Universiteit van Amsterdam. Beeld anp
Studenten van de Universiteit van Amsterdam.Beeld anp

Onderwijsinstellingen maken zich zorgen over de kwaliteit van de ken­nisoverdracht in Engelstalige opleidingen. Het ontbreekt ze regelmatig aan een degelijk taalbeleid bij de invoering van het Engels als voertaal.

De KNAW adviseert onderwijsinstellingen meer aandacht te besteden aan de taalvaardigheid van studenten en docenten, zowel in het Engels als het Nederlands. Ook moet er bij docenten meer aandacht komen voor interculturele vaardigheden vanwege de steeds internationalere studentenpopulatie.

Hogescholen en universiteiten kiezen er steeds vaker voor onderwijs in het Engels aan te bieden om meer internationale studenten te trekken en beter aan te sluiten bij de arbeidsmarkt. In het studiejaar 2015-2016 werd eenvijfde van de bacheloropleidingen volledig in het Engels gegeven. Voor de masteropleidingen is dit 60 procent. Voor hogescholen ligt dit percentage lager: 8 procent van de opleidingen is volledig in het Engels.

Engelstaligheid hoeft niet ten koste te gaan van de kwaliteit van het onderwijs, zolang een onderwijsinstelling een ondersteunend taal- en internationaliseringsbeleid heeft, aldus de KNAW. Wel kan het Engels als voertaal een extra drempel zijn voor studenten met een migratieachtergrond of uit lager opgeleide milieus. Deze studenten moeten door het Engels een extra 'taalstap' zetten, naast het aanleren van een nieuw taalregister en sociale omgangsvormen.

Staatssecretaris Sander Dekker en minister Jet Bussemaker van OC&W Beeld anp
Staatssecretaris Sander Dekker en minister Jet Bussemaker van OC&WBeeld anp

'De keuze voor de onderwijstaal moet bewust worden gemaakt en mag geen auto­matisme zijn', concludeert de KNAW. In sommige vakgebieden is het logisch om niet het Nederlands als voertaal te hebben, bijvoorbeeld vanwege vakliteratuur in het Engels. In andere vakgebieden, zoals Nederlands recht, ligt dit minder voor de hand.

Het Interstedelijk Studentenoverleg sluit zich aan bij het advies om zorgvuldiger om te gaan met de invoering van het Engels als voertaal in het hoger onderwijs. 'De kwaliteit van het onderwijs valt of staat met de interactie tussen docent en student en tussen studenten onderling. Het is een illusie om te denken dat zij allemaal met één knip van de vingers vloeiend Engels spreken. Hier is echt goede begeleiding en scholing voor nodig.'

De Vereniging Beter Onderwijs Nederland begon een petitie tegen de verengelsing van het hoger onderwijs, die bijna zesduizend keer werd ondertekend. De vereniging vermoedt dat de overschakeling naar het Engels vaak uit commerciële overwegingen gebeurt en wil naar de rechter stappen om Nederlandstalig onderwijs af te dwingen.

Lees verder

Opinie: Engels als voertaal vernielt het hoger onderwijs
De massale overschakeling op het Engels is strijdig met artikel 7.2 van de wet op het hoger onderwijs, aldus Felix Huygen classicus en bestuurslid van Beter Onderwijs Nederland.

Martin Sommer: 'Brexit of niet, het Engels rukt op aan de universiteit. En snel'

De universiteit. Daar is het Nederlands vrijwel achter de horizon verdwenen, stelde de Taalunie vast. Intussen zal 95 procent van de Nederlandse afgestudeerden gewoon in Nederland aan de slag gaan.

Geklaag over gebrekkig Engels in collegezaal neemt toe
Engels rukt op in de collegezaal. En daarmee het gemor. Want Nederlandse docenten zouden die taal onvoldoende beheersen.

Perfect Engels op de universiteit, who cares?
De wetenschap heeft allang het antwoord op de discussie over Engels op de universiteit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden