Zorgen over Griekse staatsschuld nog lang niet voorbij

De zorgen over het terugdringen van de Griekse staatsschuld zijn nog niet voorbij. Gisteravond beslisten de Europese ministers van Financiën dat de Grieken terug naar de onderhandelingstafel moeten om met de banken tot een akkoord te komen over de afwaardering van de schuld. De Europese beurzen reageerden vanochtend negatief op het nieuws.

Jan Kees de Jager, de Belgische minister Steven Vanackere en de Spaanse minister Luis De Guindos Beeld afp

In oktober werd afgesproken dat de private partijen een flink deel van de schulden die zij bij de Grieken hebben uitstaan, moeten afstempelen. Daarover wordt nu druk onderhandeld. De banken zijn bereid de helft van de schuld kwijt te schelden. Voor de andere helft willen zij dan langjarige obligaties met een rente van 4 procent. Dat 'laatste bod' legden zij zondagavond op tafel. Maar de Grieken willen niet verder gaan dan een rente van 3,5 procent.

120 procent
Daarin worden de Grieken nu gesteund door de Europese ministers. Een rentepercentage van 4 procent zou te hoog zijn om de Griekse staatsschuld effectief naar beneden te brengen. Volgens de Europese plannen moet de Griekse staatsschuld worden teruggebracht van 160 procent van het bruto binnenlands product nu, naar 120 procent in 2020. Het gaat dan om zo'n 100 miljard euro dat moet worden weggewerkt; een rente van 3,5 procent zou daarom het maximale zijn.

Toch is er wel degelijk een kans dat beide partijen binnen een paar dagen tot een akkoord komen, zoals gisteren door Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Eurogroep, werd gevraagd. Beide partijen zijn sinds het begin van de onderhandelingen een stuk dichter bij elkaar gekomen, en de Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos zei vandaag er vertrouwen in te hebben dat het zal lukken om eruit te komen.

Bankroet
Een akkoord is een van de belangrijkste eisen voor Griekenland om de volgende tranche van het noodgeld uitbetaald te krijgen. Die moet in maart worden uitgekeerd, anders dreigt opnieuw een Grieks faillissement. De hoop is dat de partijen er volgende week al uit zijn, als er weer een eurotop staat gepland.

Ook op een ander vlak wordt meer actie van de Grieken gevraagd. Het Griekse herstelprogramma is 'uit koers', zei Juncker gisteravond. Hervormingen en bezuinigingen worden niet snel genoeg en vergaand doorgevoerd. Het land moet harder aan de slag, vinden de Europese ministers.

Stevige boodschap
Minister Jan Kees de Jager sprak van 'een stevige boodschap met kritische vragen, en dan zeg ik het nog vriendelijk', die hij en een aantal collega-ministers de Grieken hebben meegegeven. Er is volgens de minister te weinig gedaan aan structurele hervormingen om te komen tot een houdbare Griekse staatsschuld. 'Er mogen nog wat tandjes meer bij.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden