Nieuws

Zorgen over ‘Fort Brittannië’: 10 jaar cel voor reiziger die liegt over land van herkomst

‘Onmenselijk’, ‘tiranniek’ en ‘buiten alle proporties’. Met ontsteltenis is in Groot-Brittannië gereageerd op het voornemen om mensen uit risicolanden na aankomst op Britse bodem tien dagen vast te zetten in hotelkamers. Wie de waarheid verzwijgt op aankomstformulieren wacht bovendien een gevangenisstraf van 10 jaar.

Patrick van IJzendoorn
Een aankomstterminal op Gatwick Airport. Beeld Getty Images
Een aankomstterminal op Gatwick Airport.Beeld Getty Images

Van Global Britain naar Fortress Britain. Zo kunnen de maatregelen worden samengevat die de Britse regering dinsdag aankondigde. Om te voorkomen dat nieuwe virusvarianten het eiland binnenkomen, maakte minister van Volksgezondheid Matt Hancock bekend dat mensen uit dertig risicolanden – heel Zuid-Amerika, zuidelijk Afrika, de Verenigde Arabische Emiraten – vanaf maandag tien dagen onder spartaanse omstandigheden moeten doorbrengen in speciale hotels. De rekening van omgerekend 2000 euro gaat naar de reiziger.

Hiermee volgen de Britten, met een jaar vertraging, het beleid van Australië en Nieuw-Zeeland.

De 10 jaar cel voor quarantaineontduikers veroorzaakte de meeste verontwaardiging. Voormalig regeringsjurist Dominic Grieve noemde het buiten alle proporties en voorspelde dat rechters zo’n straf nooit zullen opleggen. Voormalig rechter bij het Hooggerechtshof Jonathan Sumption schreef dat Hancock met deze ‘tirannieke’ maatregel het contact met de realiteit volledig kwijt is. ‘Denkt de minister echt dat het niet opgeven van een bezoek aan Portugal erger is dan gewelddadige wapendelicten en seksueel misbruik van minderjarigen?’

Schots voorbeeld

Het Lagerhuis hoeft geen goedkeuring te verlenen, omdat de regering zich baseert op een bestaande wet over valsheid in geschrifte. Hancock had het liefst gezien dat reizigers uit alle landen te maken zouden krijgen met deze zwaarbeveiligde hotelopsluiting, maar dat ging premier Boris Johnson te ver. Wetenschappers en de Labourpartij hadden ook voor deze harde lijn gepleit. Schotland voert deze algehele quarantaine wel in, waarmee de druk op Johnson groeit om dit voorbeeld te volgen.

Bezoekers uit niet-risicolanden moeten twee recente coronatesten meebrengen, en nog eens twee testen ondergaan tijdens een gewone quarantaine na aankomst. De regering wilde niet bekendmaken hoelang deze reisbeperkingen van kracht blijven. Minister van Transport Grant Shapps zei dat ze mogelijk blijven gelden tot de hele wereld is gevaccineerd. Dat kan nog jaren duren. Op zijn beurt suggereerde Hancock dat Britten pas op reis kunnen als ze voor de derde keer zijn gevaccineerd. Het voornaamste doel is om reizigers af te schrikken.

null Beeld

Shapps stelde dat de Britten, ondanks het snelle en succesvolle vaccinatieprogramma, vakantie vieren wel kunnen vergeten, of het nu gaat om binnen- of buitenland. Een week geleden had zijn collega Hancock nog gezegd dat zijn landgenoten zich mochten voorbereiden op een Great British Summer Holiday. In de Conservatieve fractie is men boos op de ministers, temeer nu het aantal besmettingen snel daalt en de druk op de gezondheidszorg is afgenomen. Dat laatste was het motief voor de coronabeperkingen.

‘We slaan nu de weg in van Noord-Korea. Echt, daar zijn we mee bezig’, foeterde de invloedrijke Lagerhuislid Charles Walker. Tijdens het wekelijkse vragenuur begon Johnson woensdag terug te krabbelen na zijn eerdere belofte om de scholen op 8 maart te openen, ondanks de zorgen om het welzijn van kinderen. De autoriteiten treden steeds strenger op. In een Londens park werden twee broertjes van 6 en 8 onlangs bestraffend door een politieagent toegesproken, zo meldde de BBC, toen ze een foto maakten van hun sneeuwpop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden