Zorgen om wegsturen Oeigoerse asielzoeker

Mensenrechtenorganisaties maken zich grote zorgen om de uitzetting van een Oeigoerse asielzoeker uit Nederland naar China. De man zou woensdag worden teruggestuurd. Amnesty International en VluchtelingenWerk Nederland achten de kans groot dat hij de gevangenis ingaat en wordt gemarteld, zo lieten ze dinsdag weten.

Beide organisaties stellen dat een noodkreet aan staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) over het uitzetten van Oeigoeren geen gehoor heeft gekregen. Oeigoeren vormen in het noordwesten van het enorme communistische land een islamitische minderheid. De bevolking is veel meer verwant met Turkse volken dan met de Chinezen en wil meer autonomie.

Ook naar Nederland zijn Oeigoeren gevlucht, maar omdat in hun paspoort staat dat ze Chinees zijn is niet duidelijk hoeveel er hier wonen. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) waarschuwde in april vorig jaar dat China de uitgeweken Oeigoeren nauwlettend in de gaten houdt, ook in Nederland.

Amnesty en VluchtelingenWerk stellen dat een teruggestuurde Oeigoer (en zeker na een asielverzoek) in China vrijwel zeker de gevangenis ingaat voor ondervragingen en martelingen, of in een werkkamp belandt. Zweden zou er (als enige land) recentelijk twee hebben uitgezet, maar van hen is niets meer vernomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden