Zorgen om rijke provincies door Essent

De PvdA en VVD zijn bezorgd dat de extra miljarden die provincies overhouden aan de verkoop van energiebedrijf Essent worden besteed aan onzinnige projecten.

Van onze verslaggevers

De VVD vreest voor ‘hobbyisme’ indien er ‘te veel geld van de belastingbetaler op de plank blijft liggen’. Kamerlid Frans Weekers: ‘Zo zie je bijvoorbeeld dat sommige provincies ontwikkelingsprojecten steunen of een armoedebeleid voeren, terwijl dat helemaal niet tot hun takenpakket behoort.’ De ministers van Financiën en Binnenlandse Zaken moeten nog eens kritisch kijken of sommige provincies ‘niet te veel vet op de ribben hebben’, aldus VVD’er Weekers.

Maandag werd bekend dat Essent voor 9,3 miljard euro wordt verkocht aan het Duitse beursgenoteerde RWE. De verkoop maakt enkele Nederlandse gemeenten en provincies schatrijk. Vooral Noord-Brabant, Overijssel, en Limburg profiteren van de verkoop.

Nuon
Naar verwachting zal ook Nuon binnenkort worden verkocht, waardoor ook Gelderland en Noord-Holland extra geld kunnen ontvangen.

De provincies zitten al ruim in hun jasje, blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant. De schulden zijn laag en de spaartegoeden hoog. Noord-Holland en Groningen hebben het meeste spaargeld en de minste schulden. Juist deze twee provincies dreigen geld te verliezen doordat ze hun overtollige spaargeld hadden geparkeerd op IJslandse spaarrekeningen.

Groningen en Noord-Holland kunnen met hun spaargeld respectievelijk 15 maanden en 12 maanden hun uitgaven betalen, zonder dat ze daarbij hun maandelijkse inkomsten hoeven aan te spreken. Hun buffers zijn daardoor steviger dan bij andere provincies. Zo heeft Zuid-Holland slechts genoeg geld in kas om 2 maanden zijn uitgaven te betalen.

Veel te rijk
De SP vindt de provincies al veel te rijk. ‘Ze bulken van het geld’, zegt Kamerlid Ronald Van Raak. Provincies moeten daarom gekort worden door het Rijk met hetzelfde bedrag dat zij nu verdienen met de aandelenverkoop.

Ook de VVD sluit een korting op de Rijksbijdrage aan provincies niet uit.

Het geld dat provincies verdienen aan de verkoop van Essent mag wat de SP betreft ‘in ieder geval niet’ op buitenlandse spaarrekeningen worden gestald, zegt Van Raak.

CDA en GroenLinks vinden de aandelenverkoop van de provincies geen zaak voor de landelijke politiek. CDA’er Jos Hessels: ‘Ze ontvangen nu natuurlijk in één klap een heel groot bedrag uit de verkoop, maar dat is nodig om in de toekomst het wegvallen van dividend te compenseren.’

Energiebedrijf Essent. (ANP) Beeld
Energiebedrijf Essent. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden