Zorgen om gezondheid actievoerders

De leiding van het team dat de ontruiming van het bos in Schinveld coördineert, maakt zich zorgen over de gezondheid van de actievoerders....

ANP

Maandagmiddag om 15.00 uur waren 45 actievoerders gearresteerd, aldus Zuidgeest. Onder hen zijn twee inwoners van Schinveld.

Operationeel commandant F. van Veenendaal van de marechaussee schat dat er nog ongeveer vijftien actievoerders in het bos vastgeketend zitten. Een van hen zit in een tunnel onder de grond. Onderhandelaars praten op hem in om de tunnel te verlaten. Volgens Van Veenendaal zal het enkele uren duren voordat hij eruit kan worden gehaald. ‘Dat is zeer specialistisch werk’, zegt hij.

Onderhandelaars en de actievoerders zelf proberen de doorzetters ertoe over te halen te stoppen met hun actie. Vier boomhutten en twee schuilplaatsen onder de grond zijn ontruimd. Ook zijn er activisten die zich hebben ingegoten met beton.

Niet alle actievoerders hebben last van de koude weersomstandigheden. Tussen de tien en vijftien activisten laten zich niet zo makkelijk uit hun verschansingen praten. Vlak voor het invallen van de duisternis joelen ze vanuit de vier boomhutten die nog niet zijn ontruimd, naar de politie en marechaussee op de grond. Uit veiligheidsoverwegingen zal de ontruiming met het invallen van de duisternis worden opgeschort.

Tot nu toe is 1 hectare van het bos gekapt. De verwachting is dat alle bomen aan het eind van de week zijn omgehakt. De aannemers rekenen op ruim 1 hectare per dag. De aannemers zagen de bomen tot een meter boven de grond af. De bedoeling is dat er in het gekapte stuk wel weer bomen en struiken gaan groeien, maar die mogen niet boven één meter hoogte uitkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden