NIEUWSTURKIJE

Zorgen in Turkije om toename corona: mondkapjes verplicht

Het dragen van mondkapjes, ook op straat, is voortaan verplicht in Istanbul en Ankara. In andere grote Turkse steden en in ruim de helft van de 81 provincies was het sinds vorige week al verboden zonder mondkapje naar buiten te gaan. Overtreders worden beboet.

Een vrouw met een mondkapje nabij de Ortakoy Moskee in Istanbul.Beeld REUTERS

De Turkse regering maakt zich grote zorgen over de toename van het aantal coronabesmettingen, een gevolg van de versoepelingen die begin juni in Turkije werden doorgevoerd. Op de strengere maatregelen was aangedrongen door de Wetenschappelijke Adviesraad van de regering.

Al sinds begin juni een groot deel van de coronabeperkingen werden opgeheven, sprak minister van Gezondheid Fahrettin Koca voortdurend zijn zorgen uit over de nonchalance bij een deel van het publiek. Telkens waarschuwde hij dat de teugels weer aangetrokken zouden kunnen worden.

Dat is nu dus gebeurd, hoewel vooralsnog in zeer beperkte mate. Theehuizen, restaurants, winkels, kappers en dergelijke zijn nog gewoon open. Ook de reisbeperkingen tussen Turkse steden gelden niet langer en de Turkse regering blijft erop gebrand het toerisme zo snel mogelijk te hervatten. Veel meer dan in bijvoorbeeld Nederland geloven de autoriteiten in het beschermende effect van het mondkapje.

Aanvankelijk concentreerde de epidemie zich in Istanbul, waar in maart en april 60 procent van alle gevallen in Turkije zich voordeed. Later verplaatste het zwaartepunt zich naar steden in Centraal-Anatolië en het Koerdische Diyarbakir.

De afgelopen week steeg het aantal nieuwe besmettingen dag na dag (bij een gelijk aantal tests), tot boven de 1.500 per dag. In mei was het aantal steeds gestaag gedaald, tot onder de 800 per dag. In de hoofdstad Ankara werd vorige maand per dag bij gemiddeld 127 mensen besmetting met het virus vastgesteld. De afgelopen week was dat gestegen tot 177.

Experts schrijven de stijging onder meer toe aan het grote aantal drukbezochte huwelijken, begrafenissen en feestelijke ceremonieën om afscheid te nemen van zoons die in militaire dienst gaan. In de Turkse cultuur is dat een belangrijk overgangsritueel.

De komende twee weekends zullen in veel Turkse steden gedeeltelijke lockdowns gelden, om scholieren in staat te stellen ongestoord te kunnen deelnemen aan de zware overgangsexamens. Dit weekend vinden op de middenscholen de toelatingsexamens plaats voor het voortgezet onderwijs, volgend weekend zijn de toelatingsexamens voor de universiteiten.

De Turkse jeugd heeft een zware tijd achter de rug. Sinds eind maart gold voor jongeren tot 20 jaar een totaal uitgaansverbod, net als voor ouderen vanaf 65 jaar. De uitgaansverboden zijn inmiddels grotendeels opgeheven, maar nog niet helemaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden